ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-04-07 07:51

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Rezultatul ajustat a fost ameliorat de dispunerea zilelor în calendar.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 2,8% în termeni bruți ( mai puțin de jumătate față de ianuarie) și de 3,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Rezultatul brut cumulat pe primele două luni din anul 2023 a coborât aproape de cea mai redusă valoare din ultimele 12 luni, după ce în ianuarie ajunsese la cel mai ridicat nivel.

Această evoluție s-a produs în contextul diminuării puterii de cumpărare a salariului mediu (+15% aferent lunii ianuarie, încasat în februarie, la o inflație de 15,52%), corelată cu scăderea mai mare a pensiei reale (aproximativ -2,6%, în pofida majorării nominale cu 12,5% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat reducerea semnificativă în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse nealimentare (-6,1% față de luna anterioară, deși încă +1,7% comparativ cu februarie 2022).Comerțul cu carburanți a stagnat la începutul anului (+0,3% februarie la ianuarie) și a coborât la -2,7% pe valoarea cumulată la 2 luni față de aceeași perioadă din 2022.

La produsele alimentare, creșterile marginale față de luna precedentă (+1,5% brut și +1,1% ajustat) au fost suficiente pentru a marca o creștere la 12 luni de +7,3% brut, respectiv +6,3 ajustat. Ceea ce a condus la un rezultat cumulat pe primele două luni de +5,9% brut, peste cel de la nealimentare (+5,4%).

Astfel, consumul a scăzut semnificativ per total față de luna anterioară și s-a apropiat de valoarea estimată curent de CNSP pentru avansul PIB pe 2023 (2,8%, conform datelor oficiale curente), de la un nivel mai mult decât dublu anterior. Asistăm, practic, la o reorganizare a structurii de consum, în condiții de reducere a puterii de cumpărare.

De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (în coborâre aproape de nivelul din urmă cu șase ani) și agricultură (a cărei evoluție în 2022 s-a situat la -11,6%), s-au accentuat dezechilibrele externe.

Astfel, în prima lună a anului curent, în pofida trendului de restrângere a consumului intern, s-a majorat cu 14% deficitul comercial (de la -1,9 miliarde euro până la -2,16 miliarde euro)

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaNivel record al exporturilor in martie, însă deficitul se menține ridicat

Exporturile au urcat în martie 2023 la nivelul record de 8,76 miliarde euro, dar deficitul comercial a rămas ridicat (-2,44 miliarde euro, cu doar -5,8% mai mic față de martie 2022), potrivit datelor publicate de INS. De reținut, pentru a doua lună detalii

Revenire notabilă în comerțul cu amănuntul in martie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna martie 2023 față de luna anterioară cu 17,9% pe seria brută și cu 2,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Deficitul comercial pe ianuarie 2023 - România, poziția a șasea din UE

România a ocupat poziția a șasea din UE în ce privește deficitul comercial pe luna ianuarie 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, după ce anul trecut figurase pe podium. În contextul în care creșterea exporturilor (+6%) a detalii

  

Ultimele Comentarii