BANCI | Analize economice

Pot sa vand locuinta cumparata cu credit Prima Casa?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-04-03 09:25

"Dl Coman am nevoie de ajutor din partea dv. fiul meu a luat un credit de la OTP pentru prima casa acum 2 ani si acum vrea sa ramburseze integral suma ramasa, cei de la banca au spus ca este posibil dar trebuie sa mai ramana in casa inca trei ani.
Precizez ca daca ramburseaza sima ár vrea sa vanda locuinta.
Cu stima", intreaba un cititor.

RASPUNS:

Locuinta cumparata cu un credit prin Programul Prima Casa (Noua Casa) poate fi vanduta in orice moment, in urmatoarele doua situatii:

1) rambursarea integrala a creditului, anticipat sau la termen, cu acordul de radiere a ipotecii emis de FNGCIMM;

2) preluarea creditului de catre o persoana eligibila in cadrul Programului, printr-un act aditional la contract emis de FNGCIMM.

Conform informatiilor publicate de FNGCIMM, "in situatia rambursarii integrale sau a preluarii creditului, trebuie sa va adresati bancii finantatoare, pentru a intreprinde demersurile de radiere a ipotecii si a interdictiilor inscrise asupra imobilului sau pentru a intreprinde demersurile de preluare a creditului de catre persoana fizica eligibila in cadrul Programului.

In cazul preluarii contractului de finantare, banca isi da acordul, atat in nume propriu, cat si in numele statului roman pentru preluarea finantarii si a dreptului de proprietate.

Am rambursat integral creditul garantat. Cum pot obtine acordul de radiere?

Orice modificare la contractul de garantare se realizeaza prin intermediul Bancii la solicitarea Finantatorului, astfel, pentru emiterea acordului de radiere a ipotecii trebuie sa luati legatura cu reprezentantii bancari. Finantatorul va transmite catre FNGCIMM o solicitare de modificare in acest sens impreuna cu documentele obligatorii, prevazute in conventia incheiata intre FNGCIMM si Banca (conform Ordinului 2644/29.09.2017).

Ulterior, FNGCIMM va emite acordul de radiere, potrivit Hotararii nr. 80/27.02.2017 si il va transmite bancii intr-un singur exemplar original.

Cat dureaza eliberarea acordului FNGCIMM de radiere a ipotecii, dupa rambursarea integrala, anticipata a creditului?

Legislatia aplicabila Programului nu stabileste un termen limita pentru eliberarea acordului de radiere a ipotecii si sarcinilor legale din cartea funciara a imobilului – locuinta; in aceste conditii, eliberarea acordului se face cu respectarea termenului legal pentru solutionarea petitiilor, respectiv acela de 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii de eliberare a acordului."

Asadar, iata ce trebuie sa faca fiul dumneavoastra:

1) O cerere la OTP Bank privind rambursarea integrala anticipata a creditului;

2) O cerere la OTP Bank pentru obtinerea de la FNGCIMM a acordului de radiere a ipotecii si a interdictiilor inscrise asupra imobilului.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la OTP Bank.

Taguri: credite ipotecare  OTP Bank  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  banca  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Noua Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficit comercial în scădere cu 17% pe primele 7 luni ale anului

Exporturile au totalizat în iulie 2023 suma de 7,66 miliarde euro (-3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 9,94 miliarde euro (-11,5%), potrivit datelor publicate de INS. Deficitul comercial a crescut detalii

Creșterea din comerțul cu amănuntul, redusă sub prognoza avansului PIB

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2023 față de luna anterioară cu 5,7% pe seria brută dar s-a diminuat marginal (-0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Avansul deficitului bugetar, în scădere dar ajustarea reclamă creșterea veniturilor

Deficitul bugetului general consolidat la finele lunii iulie a fost de 38,6 miliarde de lei (-2,43% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 11,9 miliarde lei mai mare decât detalii

Inflația anuală a coborât la 9,44% după ieftinirea unor alimente

Inflația anuală a coborât în iulie 2023 până la 9,44%, potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de numai 0,15%, de aproape șase ori mai mică față de cea din urmă cu 12 luni (0,89%). Alimentele s-au detalii

  

Ultimele Comentarii