BANCI | Stirea Zilei

BNR: Restantele la credite nu sunt alarmant de mari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-08 12:12

Cresterea restantelor la credite este cauzată de relaxarea conditiilor de creditare, pe fondul cresterii veniturilor si lungirii termenelor de rambursare, a declarat miercuri, la The Money Channel, directorul directiei stabilitate financiară din cadrul BNR, Ion Drăgulin.

Oficialul Băncii Nationale a României (BNR) a mentionat că, după o perioadă de crestere accelerată a creditării, se remarcă o înrăutătire sensibilă, dar "naturală" a parametrilor de rambursare.

"După mai multi ani, capacitatea de rambursare scade", a spus Drăgulin, care a explicat că acest lucru este un efect combinat al îndepărtării de momentul debutului plătilor si al cresterii termenelor de rambursare.

Drăgulin a declarat că în prezent aceste restante nu ridică probleme deosebite, deoarece nivelul general al restantelor în raport cu îndatorarea totală nu este mare, iar indicatorii de prudentialitate ai băncilor sunt în continuare confortabili.

Totusi, reprezentantul băncii centrale a spus că atentia trebuie să fie sporită pentru sistemul bancar si, de asemenea, pentru populatie, "deoarece atât îndatorarea în lei, dar mai ales riscul valutar asociat cu împrumuturile în valută ridică în perspectivă probleme mai mari si pentru că aceste credite sunt pe termene tot mai lungi".

Directorul directiei stabilitate din BNR a precizat că un factor serios îl reprezintă si modul în care sunt garantate aceste credite. Drăgulin a mentionat că, în ultimul timp, asistăm la reducerea implicării societătilor de asigurare în garantarea creditelor, ceea ce face ca "expunerile si inclusiv restantele tind să se reflecte direct în bilantul băncilor".

În acest moment, populatia traversează o perioadă de încredere în veniturile viitoare, în creseterea economică generală si, implicit, în capacitatea de a rambursa aceste împrumuturi, a explicat Drăgulin. El a averitzat, însă, că "există o anumită iluzie, o senzatie că luată ca si pondere în venitul disponibil, capacitatea de rambursare rămâne onorabilă permanent în viziunea împrumutatilor".

"Populatia priveste mult mai atent cererea ei, dorinta de a se împrumuta si mai putin conditiile de împrumutare si, de aici, riscul care poate apărea mai târziu în privinta capacitătii de rambursare", a arătat Drăgulin.

Valoarea restantelor la împrumuturile în lei a ajuns la 703,6 milioane de lei în septembrie, în crestere cu 129% fată de septembrie 2006. Restantele la împrumuturile în valută au însumat 285,5 milioane de lei, cu 97% mai mult fată de primele nouă luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR, în buletinul lunar.

Doar în luna septembrie, restantele la creditele în lei au crescut cu 18,83% comparativ cu luna august a acestui an, în timp ce la împrumuturile în valută majorarea a fost de 5,93%. Cresterea a fost mai accelerată decât avansul înregistrat în luna august fată de iulie.

Valoarea restantelor, desi în crestere, se mentine însă redusă ca pondere în creditul neguvernamental, de 0,54% pentru lei si 0,22% pentru valută.

La sfârsitul lunii septembrie, valoarea creditelor acordate de bănci pupulatiei si firmelor - asa numitul credit neguvernamental - era de 129,06 miliarde lei (38,46 miliarde euro), în crestere cu 52,9% raportat la aceeasi lună a anului trecut.

Pe primul loc, în topul restantierilor se situează locuitorii din Bucuresti, cu restante de 202,98 milioane de lei la creditele în monedă natională si de 134,76 milioane lei la împrumuturile în valută. Capitala ocupă însă si primul loc în clasamentul realizat în functie de valoarea creditelor, cu împrumuturi de 15,64 miliarde lei în monedă natională si de 28,53 miliarde lei în valută.

Pozitii de top în clasamentul restantierilor la creditele în lei ocupă si judetele Cluj, cu 31,49 milioane lei, Iasi, cu 31,41 milioane lei, si Brasov, cu 30,19 milioane.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa care banci gasesc cel mai bun curs de schimb valutar euro/leu?

"La care banci pot sa cumpar si sa vand cel mai avantajos euro?", ne-a intrebat un cititor. Pentru a-i oferi un raspuns, am facut o comparatie a cursurilor de schimb valutar practicate de cele mai importante 15 banci romanesti, cu cotatiile practicate atat de la ghisee, cat si detalii

Dobanda la un depozit in lei pe termen de un an a scazut la 2,06%

Dobanda medie platita de banci pentru un depozit in lei la termen de 12 luni constituit la ghiseu de persoanele fizice a scazut in luna ianuarie 2021 la 2,06%, de la 2,16%, conform topului dobanzilor pentru economii practicate de cele mai mari 15 banci, realizat de Bancherul.ro. In cazul detalii

Dobanda la creditele ipotecare a scazut sub 6%, dupa reducerea IRCC la 1,88%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie standard la un numar de 25 de creditele ipotecare acordate de 16 dintre cele mai mari banci romanesti a scazut in luna ianuarie 2021 la 5,81%, cu 0,19 puncte procentuale fata de nivelul din decembrie 2020, cand era 6%. Dobanda mai mica se datoreaza detalii

Bancile nu mai au oferte proprii de amanare a ratelor la credite, ci doar aplica OUG 227/2020

Nicio banca nu a venit, pana acum, cu o solutie proprie de amanare a ratelor la credite si in noul an 2021, cum au facut-o anul trecut, in conditii mai avantajoase decat moratoriul adoptat de Guvern prin Ordonantele 37 si 227. Anul trecut, unele banci, precum Banca Transilvania, au detalii

Ultimele Comentarii