BANCI | Ultima Ora

Patria Credit a obtinut un profit de 1,5 milioane euro in 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-30 12:03

• Patria Credit, instituție financiară nebancară specializată în acordarea de microcredite pentru agricultori, a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 mil. euro, marcând al 7-lea an de creștere susținută 

• Portofoliul de credite a ajuns la 32,5 mil. de euro, în creștere cu 22% față de finalul lui 2021

• Peste 74% din portofoliu sunt credite cu garanție europeana, în valoare de cca 24 milioane de euro, echivalentul unui număr de peste 2600 de credite EaSI și InvestEU

• Pentru 2023, instituția continuarea procesului de digitalizare și noi proiecte de incluziune financiară, alături de deschiderea de noi unități

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro și a raportat o creștere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro, conform unui comunicat de credit, in care se adauga:

Printre instituțiile financiare bancare locale, Patria Credit este cel mai mare finanțator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, peste 74% dintre micro creditele acordate fiind oferite cu garanție europeana, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiții și programele EaSI și InvestEU.

Cei mai mulți clienți ai instituției continuă să fie și in 2022 din Muntenia (58,5%), principalul bazin legumicol. O creștere de +5% puncte procentuale a numărului de clienți a fost înregistrată în zona Moldovei.

Cea mai mare parte din clienți continuă să fie agricultori, 83% din total clienți, segmentele de afaceri mici și comerț înregistrând o creștere cumulată de 5%, fată de 2021, pe fondul cresțerii cererilor de finanțare din partea micilor afaceri rurale non-agro.

Valoarea medie a finanțării acordate a crescut cu 1.000 de euro, la 11.817 euro, echivalent în lei, pe fondul creșterii numărului de credite de valoare mare, peste 25.000 de euro, la 32,6%, fată de 23.1% in 2021. Totodată, fermierii și micii antreprenori au crescut valoare investițiilor realizate în 2022, investițiile fiind cea mai importantă destinație a finanțărilor oferite de Patria Credit (88,3% din total).

Creditele cu garanție europeană continuă să fie cele mai căutate produse

„Sunt 7 ani de creștere constantă: a portofoliului, creștere cu două cifre chiar, a volumului de vânzări, a numărului de clienți și un profit foarte solid, de 1,55 milioane de euro în ultimul an (2022), la o calitate a portofoliului foarte bună. Toate acestea sunt rezultatul concentrării pe a fi cea mai bună opțiune pentru fermele mici, a parteneriatelor strategice cu instituțiile europene și dedicării de a contribui real la creșterea incluziunii financiare.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit.

„Astfel, cu o direcție clară, cu fundamente solide ale business-ului și cu deschiderea de a finanța fermierii și micile afaceri care nu au acces la finanțarea bancară clasică, am reușit ca în ultimii 7 ani să ducem peste 86,8 milioane de euro in micile comunități rurale.”

Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fără garanții reale, garantat de Uniunea Europeană, instrument care din 2022 a fost înlocuit de InvestEU, care reunește sub un singur acoperiș multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile în tarile membre ale Uniunii Europene.

Noul program a adus și creșterea sumei pe care o pot accesa fermierii și micile afaceri, până la 50.000 EUR (echivalent lei 240.000), volume importante de credite fiind deja înregistrate in cadrul noului produs, peste 7.1 milioane de euro.

La rezultatul din 2022 al Patria Credit a contribuit de asemenea și calitatea portfoliului. Creditele restante cu întârzieri la plată de peste 30 de zile au reprezentat mai puțin peste 3.6% din portofoliul total al Patria Credit (4.02% la 31 Decembrie 2021), urmare a preocupării continue de optimizarea a proceselor de colectare a creanțelor restante dar și a abordarii prundente în politica de creditare.

“Ne bucură totodata faptul că anul trecut am reușit împreună cu Fundația Patria Credit să realizăm primul studiu despre impactul social al microfinanțării. După o analiză în profunzime a evoluției pe 10 ani a principalilor indicatori socio-economici din trei comunități rurale și mic urbane, unde am finanțat un număr considerabil de clienți, putem confirma cu date suplimentare că microfinanțarea contribuie la progresul și prosperitatea familiilor de agricultori din mediul rural.” a mai menționat Raluca Andreica.

Tot în 2022, după proiectul -pilot de digitalizare în beneficiul producătorilor de legume, constând în instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici în culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de producție, controlul factorilor de mediu și al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor, Patria Credit a lansat programul Ferma Inteligentă.

Prin acest program, orice fermier poate accesa o ofertă preferențială pentru solutia Enten, partener agritech local, și adopta astfel celor mai bune decizii pentru creșterea randamentelor agricole, reducerea costurile de producție și o mai mare reziliență în fața provocărilor aduse de schimbările climatice.

În 2023, noi proiecte de incluziune, digitalizare și extindere rețea

Pentru anul în curs, Patria Credit se pregătește să lanseze noua arhitectură IT, care va permite optimizări semnificative ale procesului de înrolare noi clienți, eficiență operațională, o mai facilă integrare cu parteneri de dezvoltare și, cel mai important pentru clienți, o aprobare rapidă a creditelor, în mai puțin de 48 de ore.

Patria Credit va continua procesul de consolidare a retelei de unități după ce în 2022 doua noi unități au fost deschise Buzău și Reșița.

Mai mult, urmându-și misiunea de promotor și contributor la incluziunea financiară și economică a micilor antreprenori, la început de an 2023, Patria Credit a semnat cu REDI Development Fund un parteneriat local unic pentru finanțarea antreprenorilor romi, cu precădere agricultori, din micile comunități rurale din țară. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finanțate afacerile gestionate de cetățeni de etnie romă și afacerile locale care angajează muncitori de etnie romă, programului dedicat fiind „Microfinanțarea nu are etnie”.

Despre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o instituție financiară nebancară (IFN) care susține eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum și impactul lor pozitiv asupra comunităților rurale. Specializată în finanțarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) și prima instituție financiară nebancară dedicată microfinanțării din România, cu aproape 20 de ani de experiență și mai bine de 18.000 de clienți finanțați. Istoria Patria Credit a început în 1996, inițial ca program al organizației World Vision, evoluând ulterior în fundație și apoi în IFN.

În prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscută de Codul European de Bună Conduită inițiat de Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea și impactul activității de microfinanțare realizate în România. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implică în proiecte de susținere a agriculturii, de dezvoltare a spațiului rural și de susținere a tranziției micilor fermieri către o agricultură sustenabila (Programul Ferma Inteligentă).

Taguri: Patria Bank  credite firme  banca  Patria Credit IFN  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProfitul bancilor creste puternic, cu 70%

Profitul sistemului bancar a inregistrat o crestere puternica in primul trimestru al anului, cu 70% fata de aceeasi perioada a anului precedent, de la 2 la 3,4 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Umflarea castigurilor detalii

Credit pentru panouri fotovoltaice, de la Banca Transilvania

Banca Transilvania lansează un pachet de soluții pentru reducerea costurilor cu energia, care cuprinde finanțare BT pentru panouri fotovoltaice, simulator online de economisire a banilor și oferte specifice din partea partenerilor băncii în acest program, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Soluțiile sunt destinate antreprenorilor care doresc să-și crească sustenabil afacerea prin producerea și utilizarea energiei verzi din surse regenerabile. Soluții pentru reducerea consumului de energie și independență energetică:  Creditul pentru panouri fotovoltaice o Fără comision de acordare până la finalul anului o Perioadă de acordare de până la 10 ani o Împrumuturi detalii

BCR este a 4-a banca la care se pot face transferuri catre un numar de telefon, fara cod IBAN

Banca Comerciala Romana (BCR) este a patra banca ai carei clienti pot face transferuri de bani catre numerele de telefon ale clientilor Bancii Transilvania (BT), ING si CEC Bank, fara a fi necesar codul IBAN.  Banca Comercială Română extinde ecosistemul digital George printr-o nouă funcționalitate și lansează plățile intra și interbancare prin intermediul numerelor de telefon. Astfel, clienții BCR pot transfera bani, folosind doar numerele de telefon ale destinatarilor, fără a utiliza codul IBAN, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea de plată funcționează prin intermediul TRANSFOND și este valabilă între băncile participante la serviciu și între clienții care și-au dat acordul de a detalii

ANPC cere bancilor sa schimbe modul de calcul al ratelor la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat ca a sanctionat mai multe banci pentru modul in care calculeaza ratele la credite. Concret, ANPC spune ca "pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă. Comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda detalii

  

Ultimele Comentarii