ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficitul comercial pe ianuarie 2023 - România, poziția a șasea din UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-03-27 18:43

România a ocupat poziția a șasea din UE în ce privește deficitul comercial pe luna ianuarie 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, după ce anul trecut figurase pe podium.

În contextul în care creșterea exporturilor (+6%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+7%), minusul din schimburile externe a dus la un rezultat marginal mai slab față de aceeași lună anului anterior (+0,2 miliarde euro sau circa 10%).

Singurele state din fostul bloc estic poziționate pe plus în schimburile externe au fost Cehia (+1,7 miliarde euro) și Ungaria (+0,1 miliarde euro). Ambele și-au îmbunătățit semnificativ performanțele din schimburile externe, cu cele mai mari valori la nivel regional (+0,6 miliarde euro, respectiv +0,5 miliarde euro).

Slovacia și Bulgaria au obținut rezultate minim negative, cu observația că vecinii de la sud de Dunăre au avut a treia cea mai mare îmbunătățire a soldului la nivel regional. Polonia a mers cel mai rău față de aceeași lună a anului anterior (-0,9 miliarde euro), ceea ce a trimis-o pe ultimul loc între statele din regiune.

În context, trebuie subliniat faptul că România a părăsit ultima poziție, la care era „abonată” anterior, cu amendamentul că deficitul nostru este semnificativ mai mare față de cel polonez dacă se face raportarea la dimensiunea economiei. De remarcat și ritmurile negative pe care țara noastră le-a consemnat în exclusivitate pe relațiile cu statele din afara UE.

Totdată, în structură se poate observa că România a avut cea mai redusă performanță în ce privește ritmul de creștere al exporturilor (doar +6%), mai mică decât Polonia (+9%), Slovacia (+10%) sau Ungaria (+13%) și a fost singura în pierdere de viteză la livrările pe segmentul extracomunitar (-1%).

Germania, excedent majorat, iar Italia în revenire
Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și-a majorat puternic excedentul comercial tradițional (cu +4,6 miliarde euro, până la 10 miliarde euro) iar Italia și-a diminuat semnificativ deficitul (-4,2 miliarde euro, de la -6,5 miliarde euro anterior) pe minus (-31 miliarde euro anul trecut).

Al treilea mare partener economic al țării noastre, Franța, și-a înrăutățit deficitul comercial cronic, de la -12 miliarde euro la -16 miliarde euro a avut cel mai mare deficit comercial din UE.

Pe ansamblul Uniunii, deficitul comercial din prima lună a anului s-a redus cu circa 10% (de la -38,6 miliarde euro la -34,6 miliarde euro). Rezultatele au confirmat inversarea trendului negativ iar schimburile intracomunitare au avansat cu circa 12%, până la 345,7 miliarde euro.

Eurozona a avut un rezultat similar celui de anul trecut (de la -30,2 miliarde euro în ianuarie 2022 la -30,6 miliarde euro în ianuarie 2023).

Una peste alta, deși a continuat să înregistreze un deficit important, România și-a ameliorat poziția în context regional și european. Deși considerabilă, valoarea consemnată a fost sub cea înregistrată de Grecia, Austria (ambele cu -2,4 miliarde euro), Spania (-3,8 miliarde euro) sau Italia (-4,2 miliarde euro) dar ceva mai mare decât în Portugalia (-2 miliarde euro).

Astfel, deși cu o creștere economică robustă pe anul trecut (4,8% pe date semnal), România se confruntă cu perspectiva încetinirii economiei în condițiile unui dezechilibru extern care rămâne îngrijorător. Riscul pe termen mediu este scăderea nivelului de trai, dacă nu se va trece la un reviriment semnificativ în schimburile externe.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaNivel record al exporturilor in martie, însă deficitul se menține ridicat

Exporturile au urcat în martie 2023 la nivelul record de 8,76 miliarde euro, dar deficitul comercial a rămas ridicat (-2,44 miliarde euro, cu doar -5,8% mai mic față de martie 2022), potrivit datelor publicate de INS. De reținut, pentru a doua lună detalii

Revenire notabilă în comerțul cu amănuntul in martie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna martie 2023 față de luna anterioară cu 17,9% pe seria brută și cu 2,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Deficitul comercial pe ianuarie 2023 - România, poziția a șasea din UE

România a ocupat poziția a șasea din UE în ce privește deficitul comercial pe luna ianuarie 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, după ce anul trecut figurase pe podium. În contextul în care creșterea exporturilor (+6%) a detalii

  

Ultimele Comentarii