ECONOMIE | Stiri economice

România, alături de Portugalia și Ungaria la PIB/locuintor in 2022, cu 77% din media UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-03-24 08:18

România s-a situat anul trecut pe locul 20-22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, alături de Portugalia și Ungaria, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat.

Cu 77% din media europeană consemnată pentru 2022, am depășit Letonia (74%) și Croația (73%), la o distanță semnificativă de Grecia (68%), Slovacia (67%) și Bulgaria (59%).

Imediat deasupra noastră figurează Polonia (79%) și ceva mai sus este poziționată, în pierdere semnificativă de nivel de trai, Spania (85%). Aceasta a fost întrecută de patru state din fostul bloc estic: Estonia (87%), Lituania (90%), Cehia (91%) și Slovenia (92%).

Aceste date țin cont de ajustarea rezultatului nominal cu nivelul prețurilor din fiecare țară.

Cele mai mari valori ale PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard (pentru a permite o comparație corectă a puterilor de cumpărare), s-au înregistrat în Luxemburg (261%) și Irlanda (224%), dar aceste țări au situații particulare, care amplifică oarecum artificial rezultatul economic raportat.

În Luxemburg lucrează un număr relativ mare de cetățeni rezidenți din statele înconjurătoare, care contribuie la PIB și ale căror cheltuieli de consum sunt înregistrate în țara de origine. Irlanda beneficiază de prezența unor multinaționale de top care dețin drepturi intelectuale și de mutarea sediului unor companii ca urmare a Brexitului.

Dintre celelate state occidentale, Danemarca (136%) și Olanda (130%) au „prins” pragul de 130%. Ele sunt urmate de Austria (125%, de la 121% anterior) și Belgia (121%), situate peste cota de 120%. Sub care figurează Suedia (119%, în scădere de la 123% anterior) și Germania (117%), cea mai mare economie a Zonei Euro (zonă aflată la 104% din media UE), aflată la o distanță semnificativă de Franța (101%) sau Italia (96%).

De reținut, datele flash publicate doar a a doua oară în această formă de statistica europeană la interval de trei luni de la finalul anului precedent vor fi revizuite la mijlocul anului curent. Atunci se va anunța și celălalt indicator important pentru nivelul de trai, consumul individual efectiv (abreviat AIC în lb. engleză), unde România stă chiar ceva mai bine. 

Taguri: statistici economice  Produsul Intern Brut (PIB)  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia a păstrat locul 8 în UE la inflația anuală în aprilie 2023

România a păstrat în luna aprilie 2023 locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 10,4% (scădere de 3,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

Datoria publică a depășit conjunctural pragul de 50% în februarie 2023

Datoria publică a României a crescut, la finalul lunii februarie 2023, până la 50,1% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene, față de cele mai recente patru trimestre pentru detalii

„Inflația industrială”- scădere puternică în termeni anuali, prin efect de bază

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas aproape constant în martie 2023 față de luna anterioară (-0,02%), potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, prin efect de bază (valorile au fost semnificativ mai mari în detalii

România, pe locul 8 în UE la inflația anuală, în martie 2023

România s-a situat în luna martie 2023 pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 12,2% (scădere de 1,9 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii