BANCI | Opinie

De ce s-a prabusit Silicon Valley Bank, banca start-up-urilor din SUA, cu active mai mari decat toate bancile romanesti la un loc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-13 10:13

Silicon Valley Bank (SVB), banca start-up-urilor (firme din nou infiintate) din Statele Unite, s-a prabusit vineri, 10 martie 2023, dupa ce a nu a mai putut sa faca fata retragerilor de bani ale clientilor intrati in panica, fenomen cunoscut drept atacul deponentilor.

SVB, infiintata in 1983, cu active de 200 de miliarde de dolari, mai multe decat toate bancile romanesti la un loc (150 de miliarde de dolari), este o banca de talie relativ mica dupa standardele de pe Wall Street, doar a 16-a ca marime din SUA.

Caderea SVA este insa cel mai mare faliment bancar dupa cele din timpul crizei financiare din 2008, cu repercursiuni importante pe pietele bursiere din toata lumea.

Dar de ce a cazut SVB?

SVB a suferit de aceeasi boala ca orice banca pe cale de disparitie: atacul deponentilor. Acestia au asalat banca pentru a-si retrage banii, dupa ce s-a raspandit zvonul (iar zvonul se propaga acum mult mai rapid si mai extins, datorita retelelor sociale) ca banca ar avea probleme financiare.

Panica s-a amplificat, se pare, si din cauza faptului ca bancile cu probleme nu vor mai fi salvate de la faliment de catre bancile centale, cum s-a intamplat pana acum.

Dar de ce a intrat SVB in incapacitate de plata?

Insasi banca a dat apa la moara, din cate se pare, zvonurilor privind falimentul, dupa ce le-a explicat clientilor care este cauza problemele sale financiare. Pentru ca, intr-adevar, nu exista foc fara fum.

Izvorul de bani secat acum a fost sapat destul de proaspat, in 2021, un an de euforie economica si financiara, datorita dobanzilor foarte mici, chiar negative, in paralel cu cresteri fulminante pe bursa.

Start-up-urile, in special din domeniul fintech, aveau pungile pline de galbeni, pe care i-au depus la banca lor de casa din Silicon Valley, SVB, pe care aceasta i-a investit in multe obligatiuni pe termen lung, cu dobanzi mai ridicate.

Dar izvorul de bani a inceput sa sece destul de rapid, odata cu cresterile de dobanzi operate de banca centrala, Fed-ul american, cauzand deprecierea valorii obligatiunilor.

In acelasi timp, odata cu scaderea economica din ultimul an, start-up-urile au inceput sa ramana si ele fara bani, astfel ca au inceput sa-si rascumpere depozitele din banca, ceea ce a cauzat, in final prabusirea SVB.

Lectia care ar putea fi invatata din aceasta poveste ar putea fi aceea ca banca america a fost vulerabila din cauza expunerilor prea mari concentrate pe o anumita tipologie de clienti: start-up-urile din fintech, sensibile la variatii mari ale evolutiei economiei si dobanzilor. Si, din cate se pare, care reactioneaza mai abitir decat altii la efectul de turma, inclusiv cand vine vorba de retragerile din bani din banca.

Taguri: banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieCererea de credite ramane constanta, in ciuda dobanzilor mari

Cererea de credite ramane constanta, desi dobanzile s-au dublat in ultima perioada. Astfel, conform unui sondaj printre banci realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), acestea anticipeaza ca cererea de credite va ramane constanta in urmatoarea detalii

Bancile au inasprit coditiile de creditare

În Trimestrul patru (T4) 2022, instituțiile de credit din România au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare și pentru creditele de consum acordate populației, pe fondul deciziilor de politică monetară și politică macroprudențială, situației actuale sau așteptate a capitalului băncii și a incertitudinilor provenite din evoluțiile economice, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care se mai arata: În cazul creditelor ipotecare acordate populației, băncile au indicat, însă, o ușoară relaxare a standardelor de creditare, contrar așteptărilor anterioare. Pentru T1 2023, peste 95 la sută din băncile detalii

Cum ar putea arata o intalnire cu un angajat BRD

Cum ar putea arata o intalnire cu un angajat BRD intr-o unitate a bancii, conform pozei de pe site-ul BRD, detalii

In anii 70, in centrul Bucurestiului domina brandul bancii americane Manufacturers Hanover Trust

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR - Discurs cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială Distinsă audiență, În decembrie 1972, România a aderat la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Fondul Monetar Internațional (FMI). La momentul aderării, România a fost prima - și a rămas până în 1989 - singura țară membră a Pactului de la Varșovia și a CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) care a intrat în circuitul instituțiilor financiare internaționale. Pentru a marca această aniversare, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint. detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii