BANCI | Opinie

De ce s-a prabusit Silicon Valley Bank, banca start-up-urilor din SUA, cu active mai mari decat toate bancile romanesti la un loc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-13 10:13

Silicon Valley Bank (SVB), banca start-up-urilor (firme din nou infiintate) din Statele Unite, s-a prabusit vineri, 10 martie 2023, dupa ce a nu a mai putut sa faca fata retragerilor de bani ale clientilor intrati in panica, fenomen cunoscut drept atacul deponentilor.

SVB, infiintata in 1983, cu active de 200 de miliarde de dolari, mai multe decat toate bancile romanesti la un loc (150 de miliarde de dolari), este o banca de talie relativ mica dupa standardele de pe Wall Street, doar a 16-a ca marime din SUA.

Caderea SVA este insa cel mai mare faliment bancar dupa cele din timpul crizei financiare din 2008, cu repercursiuni importante pe pietele bursiere din toata lumea.

Dar de ce a cazut SVB?

SVB a suferit de aceeasi boala ca orice banca pe cale de disparitie: atacul deponentilor. Acestia au asalat banca pentru a-si retrage banii, dupa ce s-a raspandit zvonul (iar zvonul se propaga acum mult mai rapid si mai extins, datorita retelelor sociale) ca banca ar avea probleme financiare.

Panica s-a amplificat, se pare, si din cauza faptului ca bancile cu probleme nu vor mai fi salvate de la faliment de catre bancile centale, cum s-a intamplat pana acum.

Dar de ce a intrat SVB in incapacitate de plata?

Insasi banca a dat apa la moara, din cate se pare, zvonurilor privind falimentul, dupa ce le-a explicat clientilor care este cauza problemele sale financiare. Pentru ca, intr-adevar, nu exista foc fara fum.

Izvorul de bani secat acum a fost sapat destul de proaspat, in 2021, un an de euforie economica si financiara, datorita dobanzilor foarte mici, chiar negative, in paralel cu cresteri fulminante pe bursa.

Start-up-urile, in special din domeniul fintech, aveau pungile pline de galbeni, pe care i-au depus la banca lor de casa din Silicon Valley, SVB, pe care aceasta i-a investit in multe obligatiuni pe termen lung, cu dobanzi mai ridicate.

Dar izvorul de bani a inceput sa sece destul de rapid, odata cu cresterile de dobanzi operate de banca centrala, Fed-ul american, cauzand deprecierea valorii obligatiunilor.

In acelasi timp, odata cu scaderea economica din ultimul an, start-up-urile au inceput sa ramana si ele fara bani, astfel ca au inceput sa-si rascumpere depozitele din banca, ceea ce a cauzat, in final prabusirea SVB.

Lectia care ar putea fi invatata din aceasta poveste ar putea fi aceea ca banca america a fost vulerabila din cauza expunerilor prea mari concentrate pe o anumita tipologie de clienti: start-up-urile din fintech, sensibile la variatii mari ale evolutiei economiei si dobanzilor. Si, din cate se pare, care reactioneaza mai abitir decat altii la efectul de turma, inclusiv cand vine vorba de retragerile din bani din banca.

Taguri: banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj

Peste jumătate (56%) dintre consumatorii de produse și servicii financiare consideră că băncile și IFN-urile însele ar trebui să le asigure protecția, prin intermediul unor oferte comerciale transparente, claritatea clauzelor din contract și prin explicațiile oferite detalii

Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor, anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti detalii

Doar 21% dintre romani au probleme cu băncile și IFN-urile, arata un sondaj CSALB

Doar 21% dintre consumatorii români de produse și servicii financiare spun că au avut în 2022 și 2023 probleme în relație cu băncile și IFN-urile, potrivit unui sondaj CURS la nivel național, realizat în luna iulie, la cererea Centrului de Soluționare detalii

De ce trebuie sa merg la ghiseu pentru activarea aplicatiei YOU BRD? (actualizat)

Un cititor se plange ca BRD il trimite la ghiseul unei sucursale bancare pentru activarea aplicatiei YOU BRD, dupa reinstarea acesteia pe alt telefon: "Sunteti un dezastru mai cu aplicatia voastra youbrd. Voi credeti ca noi totii avem timp sa ne plimbam pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii