ECONOMIE | Stiri economice

România, pe ultimul loc în UE la digitalizare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-03-10 11:53

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană.

Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem întrecuți de Bulgaria (37,7) și Grecia (38,9), la mare distanță de media UE (52,3).

Raportul atrage atenția că avem „o creștere anuală relativă inferioară celei a țărilor similare” și țara noastră „nu este convergentă cu restul statelor membre. Țara a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE”, deși „își menține locurile fruntașe în ceea ce privește proporția femeilor specialiste în domeniul TIC din forța de muncă (locul 2) și în ceea ce privește numărul absolvenților în domeniul TIC (locul 4)”.

De asemeni, se atrage atenția că „ponderea IMM-urilor care au cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală (22 %) și procentajul întreprinderilor care fac schimb electronic de informații (17 %) sunt cele mai scăzute din UE. Nivelul scăzut de digitalizare și progresele relativ lente împiedică economia să profite pe deplin de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale. Această situație este agravată și mai mult de nivelul foarte scăzut al serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi.”

Situația este paradoxală, deoarece România are rezultate relativ bune în ceea ce privește conectivitatea, capitolul pentru care obține cel mai bun punctaj.

Proporția utilizării serviciilor de acoperire de bandă largă fixă de cel puțin 100 Mbps (57 %) și prin rețelele fixe de foarte mare capacitate (87 %) depășește media UE. Mai mult, avansul sectorului IT a fost anul trecut de peste 20% iar contribuția sa la PIB de 1,3 puncte procentuale, cea mai mare dintre toate ramurile economice.

De reținut, Planul de redresare și reziliență al României include printre obiective ameliorarea deficiențelor din domeniul digital ale țării prin alocări aproape 6 miliarde € (dar numai 20,5% din alocarea totală, ușor peste limita minimă permisă și sub media europeană de 26%) la obiectivele digitale.

Notă:

Indicele economiei și societății digitale (DESI) sintetizează indicatorii privind performanța digitală a Europei și urmărește progresele înregistrate de țările UE. Comisia Europeană monitorizează progresele digitale ale statelor membre prin intermediul rapoartelor privind indicele economiei și societății digitale (DESI) începând din 2014. În fiecare an, DESI include profiluri de țară care sprijină statele membre în identificarea domeniilor care necesită acțiuni prioritare, precum și capitole tematice care oferă o analiză la nivel european în domenii digitale esențiale, esențiale pentru susținerea deciziilor politice.

UE a pus la dispoziție resurse semnificative pentru a sprijini transformarea digitală. 127 de miliarde EUR sunt dedicate reformelor digitale și investițiilor în planurile naționale de redresare și reziliență. Aceasta reprezintă o oportunitate fără precedent de a accelera digitalizarea, de a spori reziliența Uniunii și de a reduce dependențele externe atât prin reforme, cât și prin investiții. Statele membre au alocat, în medie, 26 % din alocarea din Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) transformării digitale, peste pragul obligatoriu de 20 %. Statele membre care au ales să investească peste 30 % din alocarea MRR în sectorul digital sunt Austria, Germania, Luxemburg, Irlanda și Lituania.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia a păstrat locul 8 în UE la inflația anuală în aprilie 2023

România a păstrat în luna aprilie 2023 locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 10,4% (scădere de 3,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

Datoria publică a depășit conjunctural pragul de 50% în februarie 2023

Datoria publică a României a crescut, la finalul lunii februarie 2023, până la 50,1% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene, față de cele mai recente patru trimestre pentru detalii

„Inflația industrială”- scădere puternică în termeni anuali, prin efect de bază

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas aproape constant în martie 2023 față de luna anterioară (-0,02%), potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, prin efect de bază (valorile au fost semnificativ mai mari în detalii

România, pe locul 8 în UE la inflația anuală, în martie 2023

România s-a situat în luna martie 2023 pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 12,2% (scădere de 1,9 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii