ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Comerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-03-08 11:03

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Discrepanța semnifică o evoluție obișnuită la confluența dintre ani. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 5,7% în termeni bruți și de 5,3% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Rezultatul brut cumulat pe anul 2023 a revenit astfel conjunctural la cea mai înaltă valoare din ultimele 12 luni, atinsă anterior în luna mai 2022.

Această evoluție s-a produs în pofida diminuării cu 1,5 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,4% aferent lunii decembrie dar încasat în ianuarie, la o inflație de 15,07%), corelată cu scăderea ceva mai mare a pensiei reale (aproximativ -2,2%, în pofida majorării nominale cu 12,5% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat reducerea puternică în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse alimentare (-20% față de noiembrie, după circa +18% anterior).

Paradoxal, însă, semnificativ peste nivelul din ianuarie 2022 (+5,4%), ceea ce semnifică o majorare surprinzătoare a consumului în condițiile creșterii substanțiale a prețurilor (+22,5%).

La produsele nealimentare și pe segmentul carburanților pentru autovehicule, scăderile față de luna precedentă au fost similare (cam -23%). Cu marea deosebire că, în raport cu aceeași lună din 2022, în primul caz s-a consemnat cel mai înalt ritm de creștere (+9,1%) iar în cel de al doilea singura scădere în structura de consum (-0,4%).

Astfel, consumul a demarat la un nivel dublu față de creșterea economică pe 2023, estimată curent de CNSP la 2,8%, conform datelor oficiale curente, Situată semnificativ peste valoarea de 1,8% avansată de Comisia Europeană dar sub prognozele oficiale venite de la FMI (3,1%) și Banca Mondială (3,2%).

De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (în coborâre aproape de nivelul din urmă cu șapte ani) și agricultură (a cărei estimare pentru 2022 s-a înrăutățit la -12,8%), s-au accentuat dezechilibrele externe. Acestea s-au situat anul trecut la 34 miliarde euro minus în comerțul exterior, în timp ce deficitul de cont curent a avansat cu circa 52%, la aproape 27 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaNivel record al exporturilor in martie, însă deficitul se menține ridicat

Exporturile au urcat în martie 2023 la nivelul record de 8,76 miliarde euro, dar deficitul comercial a rămas ridicat (-2,44 miliarde euro, cu doar -5,8% mai mic față de martie 2022), potrivit datelor publicate de INS. De reținut, pentru a doua lună detalii

Revenire notabilă în comerțul cu amănuntul in martie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna martie 2023 față de luna anterioară cu 17,9% pe seria brută și cu 2,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Deficitul comercial pe ianuarie 2023 - România, poziția a șasea din UE

România a ocupat poziția a șasea din UE în ce privește deficitul comercial pe luna ianuarie 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, după ce anul trecut figurase pe podium. În contextul în care creșterea exporturilor (+6%) a detalii

  

Ultimele Comentarii