BANCI | Stirea Zilei

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-06 19:58

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din Calculatordecredite.ro.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, incluzand atat dobanda, cat si comisioanele, este in medie de 9,81%, fata de 6,12%, cat era in luna iunie 2022.

Cresterea dobanzilor pentru credite este consecinta majorarii dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in vederea stavilirii inflatiei. BNR a majorat dobanda de politica monetara, pe parcursul anului 2022 pana in ianuarie 2023, cu 5,25 puncte, de la 1,75% la 7% in prezent. In consecinta, si-au luat avant si dobanzile pietei interbacare si cele pentru credite.

In prezent, DAE la un credit ipotecar pleaca de la 8,87% la un credit cu dobanda fixa pe 5 ani la Banca Transilvania si ajunge la 14,36% pentru un credit la BCR cu dobanda fixa pe 10 ani.

Care sunt bancile cu cele mai ieftine credite

Bancile cu cele mai mici dobanzi pentru un credit ipotecar sunt, in ordine:

1. Banca Transilvania (BT) cu o DAE de 8,87% pe an la creditul cu dobanda fixa in primii cinci ani, de 7,9% variabila ulterior, de 9,06%, compusa din marja fixa de 3,35% plus IRCC.

2. Garanti BBVA, cu o DAE de 8,96% la creditul cu dobanda variabila, formata din marja fixa de 2,85% plus IRCC

3. First Bank, cu o DAE de 9,08% la creditul cu dobanda fixa in primii cinci ani de 7,8%, ulterior variabila, alcatuita din marja fixa de 3,14% plus IRCC.

4. CEC Bank, cu o DAE de 9,09% la creditul cu dobanda variabila (marja de 2,5% plus IRCC).

5. Credit Europe Bank, cu o DAE de 9,10% la creditul cu dobanda variabila (marja de 3% plus IRCC).

Cel mai ieftin, dar si cel mai scump credit, sunt cu dobanda fixa

E important de mentionat ca cel mai ieftin credit ipotecar, de la Banca Transilvania, e unul cu dobanda fixa introductorie pe 5 ani, de 7,9%, mai redusa cu peste un punct fata de dobanda variabila, de 9,06%.

Si al treilea cel mai ieftin credit, de la First Bank, este de asemenea cu dobanda fixa pe 5 ani.

Trebuie subliniat, insa, ca si cel mai scump credit, de la BCR, este tot cu dobanda fixa, pe 10 ani, dar de 10,2%, in timp ce dobanda fixa pe cinci ani, tot la BCR, este 9,28%, cu peste un punct mai ridicata decat la BT.

De altfel, majoritatea creditelor cu dobanzi fixe, pe perioade intre 3 si 10 ani, au dobanzi mai mari decat creditele cu dobanzi variabile.

BRD ramane, in continuare, singura banca la care gasim un credit cu dobanda fixa, de 10,66%, pe toata perioada de creditare.

Au fost luate in calcul doar dobanzile standard la creditele ipotecare, conform datelor Calculatordecredite.ro.

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Garanti BBVA  CEC Bank  dobanzi credite  Credit Europe Bank  banca  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  Eximbank  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Libra Internet Bank  topuri banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii