ECONOMIE | Stiri economice

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-02-24 18:46

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat rezultatul dar perspectiva rămâne îngrijorătoare. 

În condițiile efectului de bază din 2021, dat de revenirea robustă a activității economice după epuizarea efectelor pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare semnificativ mai slabă atât pe seria brută (-10,3%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-6,3%).

Cumulat pe întregul an, producția industrială a consemnat o diminuare de -1,2%, ceea ce se constituie într-un rezultat îngrijorător, în pofida nivelului de creștere economică altminteri robust estimat inițial a fi de 4,8% pe anul 2022, industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB.

Reamintim că prognoza Comisiei Naționale de specialitate a fost revizuită în jos de la +1,5% în primăvară, la +0,6% în vară, -1,2% în varianta de toamnă și -2,4% în cea de iarnă.

Astfel, reașezarea pe trend descrescător s-a dovedit a fi corectă, chiar dacă cele recente date publicate arată ceva mai bine. De reținut, pentru 2023, prognoza este de +0,6%, adică nu vom reveni la rezultatul din 2021.

În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a trecut în luna decembrie de pe plus pe minus, de la un avans cumulat la 11 luni de +0,3% la un rezultat pe întreg anul 2022 de -0,4%, după un recul major atât față de luna anterioară cât și comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

Pe fondul scăderii prețurilor la petrol și gaze naturale, s-a consemnat o scădere conjuncturală a activității pe segmentul de energie (-18,5% față de aceeași lună a anului precedent, deși +12,6% peste noiembrie 2022). De la începutul anului, avem o reducere mai ponderată pe segmentul extracției (-2,8%) față de energie (-9,4%).

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună august pe intervalul 2015 - 2022, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Situația este problematică, conform datelor INS, deoarece producția industrială la finele anului 2022 s-a întors, în termeni reali, aproape de nivelul din urmă cu șapte ani.

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în anul 2022, se numără repararea și întreținerea echipamentelor (+30,5%), marochinăria (+20,7%) și tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor (+17,3%), urmate la mare distanță de produsele din prelucrarea țițeiului (+12,6%), producția de mașini, utilaje și echipamente (+9,9%) și fabricarea altor mijloace de transport (+5,9%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate s-au situat ramuri critice, precum fabricarea produselor și substanțelor chimice (-22,1%), industria metalurgică (-15,1%), prelucrarea lemnului (-13,4%), producția de energie (-9,4%), fabricarea echipamentelor electrice (-5,4%) și producția de mobilă (-5,3%).

Cifra de afaceri sectorială, evoluție negativă în termeni reali
Pe fondul majorării prețurilor industriale până la circa 33% (42% la intern), cifra de afaceri din industrie pe ansamblul anului 2022 (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 24,5% în termeni nominali față de anul 2021. Adică undeva la circa -12% în termeni reali.

Situația este ceva mai puțin bună în cazul industriei prelucrătoare, a cărei cifră de afaceri s-a majorat în termeni nominali cu doar 22,8%, cu valori mai mari în cazul bunurilor de uz curent (+21,7%) și bunurilor intermediare (+21,3%) și bunuri de capital (+20%), dar relativ redus la bunuri de folosință îndelungată (+11,2%). Rezultatul a fost majorat ca urmare a valorii de +85,4% consemnate de industria energetică. Cifra de afaceri per total a înregistrat o scădere în ultima lună a anului de 12,3% față de noiembrie dar a avansat cu 11,8% comparativ cu decembrie 2021. 


În ceea ce privește evoluția comenzilor noi, avem o scădere pe decembrie 2022 de 13,7% față de luna precedentă (sezonieră prin prisma rezultatului de +7,9% comparativ cu decembrie 2021) ritm sub nivelul cumulat de 18,4% pe întregul an.

Ritmul de creștere a fost ceva mai bun la bunuri de folosință îndelungată (+21,1%) și pe segmentul bunurilor intermediare (+20,1%), marginal mai redus la bunuri de uz curent (+18,3%) și cu cea mai redusă valoare la bunuri de capital (+17,1%). 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • loan lender

    Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

  • Dobanda

    TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

  • Lipsa card

    Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

  • Instant

    Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

  • Inselaciune

    Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii