BANCI | Ultima Ora

Banca Transilvania va plati dividende de 900 milioane lei din profitul de 2,1 miliarde lei facut in 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-24 18:07

Banca Transilvania va plati dividende de 900 milioane lei din profitul net de 2,1 miliarde lei obtinut in 2022, conform unui comunicat al bancii, in care se anunta rezultatele financiare aferente anului precedent:

Banca Transilvania a crescut susținut finanțările acordate în 2022

Rezultatele financiare preliminare la 31 decembrie 2022

 BT a finanțat companii cu 19,8 miliarde lei și persoane fizice cu 8,2 miliarde lei.

 Banca a acordat peste 260.000 de credite anul trecut și a ajuns la peste 1,14 milioane de credite în sold.

 BT a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale lansate în 2022, cu o valoare totală finanțată de peste 3,3 miliarde lei.

 Numărul de clienți activi a continuat să crească: cu BT lucrează peste 3,9 milioane de clienți, dintre care 3,5 milioane sunt persoane fizice și 400.000 sunt companii.

 Pe parcursul anului 2022, impozitul pe profit plătit de BT către stat totalizează peste 1% din tot impozitul pe profit încasat de stat de la companiile din România.

 Impozitele și taxele totale plătite de Banca Transilvania în anul 2022 depășesc 1,1 miliarde lei.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania
Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania

“A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina și de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflație și de criza energetică. În pofida acestui context dificil,
economia României a traversat bine această perioadă. În ceea ce ne privește, am continuat să fim cel mai mare finanțator din România și cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022.

Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare și infrastructură și am consolidat poziția băncii și a Grupului BT pe piața locală.

Rezultatele financiare confirmă așteptările noastre și sunt baza planurilor ambițioase pentru viitor. Suntem atenți și preocupați de evenimentele geopolitice și macroeconomice, dar în același timp deschiși și la eventuale oportunități”, afirmă Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 68 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9
miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 2.488,4 milioane lei, din care cel al băncii, de 2.178 milioane lei.

Profitul operațional al băncii a crescut la 2.698,7 milioane lei.

Eficienţa operaţională a băncii, reflectat de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

Conducerea băncii va propune Consiliului de Administrație o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat
constituirii de rezerve din rezultatul reportat. Propunerea este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României, având în vedere contextul internațional volatil și provocările interne.

Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susținerea creditării și dezvoltării economiei românești în perioada următoare.

BT a finanțat consistent populația și companiile

 Peste 12.000 de români şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul BT, suma acordată fiind de peste 3,6 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 17 miliarde lei.

 Peste 100.000 de credite de consum, de aproximativ 3,8 miliarde lei, au fost acordate anul trecut. Soldul acestor credite a ajuns la 9,6 miliarde lei.

 Banca a acordat peste 16.000 de împrumuturi noi, în valoare de 4,5 miliarde lei, pentru aproximativ 16.300 de clienţi IMM&Micro.

 Portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde lei.

 Numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 10% în 2022 față de 2021, cea mai mare creștere fiind înregistrată pe segmentul LargeCorporate, unde numărul
finanțărilor a crescut cu 48%.

 Soldul creditelor a crescut cu peste 21%, din care o creștere semnificativă, de peste 30%, este soldul creditelor pentru companii. Mai mult de jumătate din creșteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru. În ceea ce privește finanțările pentru populație, volumul creditelor este +8%.

Alte informaţii financiare

Rata expunerilor neperformante este de 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fără profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

Grupul Financiar Banca Transilvania, pași spre consolidare

 Leadership în asset management: BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România.

 Primii pași pentru construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea::Bank, parte a Grupului BT, achiziționată în 2021.

 Pas strategic pe piața auto: pe parcursul anului trecut a avut loc integrarea Țiriac Leasing și Idea::Leasing în Grupul BT. BT Leasing și Țiriac Leasing au devenit o singură companie, BT Leasing, în ianuarie 2023.

Anul trecut și-a început mandatul Consiliul de Administrație BT 2022 – 2026, iar sub coordonarea acestuia, Grupul Financiar Banca Transilvania țintește poziția de lider în toate segmentele de activitate, creștere organică, noi achiziții, continuarea digitalizării și creșterea sinergiei dintre companiile sale.

Taguri: Banca Transilvania  banca  rezultate financiare banci  

Comentarii

olteanuniculae
dividente
care este procentul dividentelor acordate la o actiuneAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProblema cu platile in aplicatia Home Bank ING

Aplicatia Home Bank a ING are o problema cu platile in lei facte dupa un sablon, cele salvate sau cele frecvente, conform plangerilor clientilor bancii. "Nu pot face plata unei facturi, ca in fiecare luna, dupa ce completez datele nu se intampla nimic, nu o pot finalliza", reclama un cititor. ING a raspuns, pe Facebook, ca exista aceasta problema, iar solutia este ca platile sa se faca prin introducerea contului manual, fara a se uiliza datele presetate, sau sa se foloseasca datele din raportul de tranzactii: "Platile in lei functioneaza in parametrii normali, singura problema fiind la platile salvate/frecvente. Se poate realiza plata prin introducerea contului IBAN manual sau utilizand o plata din raportul de detalii

Noi credite APIA pentru fermieri de la Banca Transilvania

Banca Transilvania lansează Creditul De 5 ori APIA, destinat finanțării culturilor agricole și creșterii animalelor, prin care fermierii pot obține până la de 5 ori valoarea unui credit anual APIA, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

ARB: Controlul Consiliului Concurenței la banci reprezintă o practică uzuală normală

Consiliul Concurenței verifică existența unui potențial comportament anticoncurențial la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practică uzuală normală într-o economie funcțională, conform unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga; Asociația Română a Băncilor și băncile membre au o conduită conformă normelor de concurență, aceasta reprezentând o preocupare permanentă și prioritară la nivelul comunității bancare. În acest sens, la nivelul comunității bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență prin intermediul căruia participanții și-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfășurarea activităților, de un comportament detalii

Cumparaturile pentru scoala se fac in mall si supermarket, mai putin online

• Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu îmbracămintea și încălțămintea • 1 din 3 părinți spune că va apela la meditații pentru copilul său • 3 din 4 părinți le-au cumpărat deja copiilor smartphone, tabletă sau laptop
 
2 din 3 părinți susțin că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea anului scolar va fi mai mare decât anul trecut. Astfel, peste 38% vorbesc despre o creștere a cheltuielilor cu 30%, în timp ce aproximativ 28% apreciază că această sumă a crescut cu 10%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, conform unui comunicat de detalii

  

Ultimele Comentarii