ECONOMIE | Institutul National de Statistica

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-02-22 08:43

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a fost de +4,8%, potrivit estimării „semnal”, datele urmând să fie revizuite ulterior.

Avansul faţă de trimestrul precedent, 1,1% pe date ajustate sezonier.

De reținut, valoarea bună de creștere pe ultimul trimestru al anului trecut a venit pe fondul unui efect de bază favorabil. Raportarea s-a făcut față de un rezultat economic pe T4 2021 (+1,3%) care a confirmat exact revenirea din pandemie (-1,3% în T4 2020). Ceea ce face ca să avem, practic, o comparație între ultimul trimestru din 2022 și cel de dinaintea pandemiei.

Cu toate acestea, avansul din T4 a suprins în raport cu estimările care vedeau anterior o încetinire a ritmului de creștere, mai ales în contextul în care industria a avut o performanță în scădere pe 2022 (-1,8%, cu -10,3% în decembrie). Astfel, a fost depășită ușor prognoza curentă de creștere economică a CNSP (+4,6%), care ar fi necesitat un rezultat brut de +3,7%, ceva mai slab decât în T3 2022.

Seria ajustată sezonier nu a fost modificată semnificativ față de ultima variantă prezentată, ajustările în jos fiind minore pe parcursul lui 2022. Totuși, vă prezentăm și situația la zi a evoluției economice de la un trimestru la altul, pentru a vedea mai bine evoluția economiei în termeni comparabili și o anumită tendință de încetinire a avansului economic.

Rezultatul preliminar, peste așteptări

În context, iată cum a evoluat valoarea prognozată pentru PIB 2022 în termeni reali pe parcursul celor mai recente prognoze oficiale, care au condus la ajustări substanțiale succesive ale principalilor parametri macroeconomici. De reținut că abordarea mai prudentă din primăvara trecută nu s-a concretizat și a fost revizuită succesiv înapoi în sus, în pofida majorării neașteptate ale prețurilor.

Observație foarte importantă, pe parcurs s-au adăugat, în termeni nominali, peste 112 miliarde lei la rezultatul economic. Astfel, creșterea avută în vedere s-a mărit cu 1,7 puncte procentuale în comunicatul-semnal al INS față de cea așteptată de prognoza oficială în luna aprilie a anului trecut.

Pentru ca rezultatul să se apropie de ultima prognoză, ceea ce va ajuta din perspectiva îmbunătățirii raportărilor la nivelul deficitului public.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaNivel record al exporturilor in martie, însă deficitul se menține ridicat

Exporturile au urcat în martie 2023 la nivelul record de 8,76 miliarde euro, dar deficitul comercial a rămas ridicat (-2,44 miliarde euro, cu doar -5,8% mai mic față de martie 2022), potrivit datelor publicate de INS. De reținut, pentru a doua lună detalii

Revenire notabilă în comerțul cu amănuntul in martie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna martie 2023 față de luna anterioară cu 17,9% pe seria brută și cu 2,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Deficitul comercial pe ianuarie 2023 - România, poziția a șasea din UE

România a ocupat poziția a șasea din UE în ce privește deficitul comercial pe luna ianuarie 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, după ce anul trecut figurase pe podium. În contextul în care creșterea exporturilor (+6%) a detalii

  

Ultimele Comentarii