ECONOMIE | Institutul National de Statistica

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-02-22 08:43

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a fost de +4,8%, potrivit estimării „semnal”, datele urmând să fie revizuite ulterior.

Avansul faţă de trimestrul precedent, 1,1% pe date ajustate sezonier.

De reținut, valoarea bună de creștere pe ultimul trimestru al anului trecut a venit pe fondul unui efect de bază favorabil. Raportarea s-a făcut față de un rezultat economic pe T4 2021 (+1,3%) care a confirmat exact revenirea din pandemie (-1,3% în T4 2020). Ceea ce face ca să avem, practic, o comparație între ultimul trimestru din 2022 și cel de dinaintea pandemiei.

Cu toate acestea, avansul din T4 a suprins în raport cu estimările care vedeau anterior o încetinire a ritmului de creștere, mai ales în contextul în care industria a avut o performanță în scădere pe 2022 (-1,8%, cu -10,3% în decembrie). Astfel, a fost depășită ușor prognoza curentă de creștere economică a CNSP (+4,6%), care ar fi necesitat un rezultat brut de +3,7%, ceva mai slab decât în T3 2022.

Seria ajustată sezonier nu a fost modificată semnificativ față de ultima variantă prezentată, ajustările în jos fiind minore pe parcursul lui 2022. Totuși, vă prezentăm și situația la zi a evoluției economice de la un trimestru la altul, pentru a vedea mai bine evoluția economiei în termeni comparabili și o anumită tendință de încetinire a avansului economic.

Rezultatul preliminar, peste așteptări

În context, iată cum a evoluat valoarea prognozată pentru PIB 2022 în termeni reali pe parcursul celor mai recente prognoze oficiale, care au condus la ajustări substanțiale succesive ale principalilor parametri macroeconomici. De reținut că abordarea mai prudentă din primăvara trecută nu s-a concretizat și a fost revizuită succesiv înapoi în sus, în pofida majorării neașteptate ale prețurilor.

Observație foarte importantă, pe parcurs s-au adăugat, în termeni nominali, peste 112 miliarde lei la rezultatul economic. Astfel, creșterea avută în vedere s-a mărit cu 1,7 puncte procentuale în comunicatul-semnal al INS față de cea așteptată de prognoza oficială în luna aprilie a anului trecut.

Pentru ca rezultatul să se apropie de ultima prognoză, ceea ce va ajuta din perspectiva îmbunătățirii raportărilor la nivelul deficitului public.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaAvansul PIB pe 2022, confirmat la 4,8%. Rezultatul nominal, cu 3 miliarde euro sub așteptări

Institutul Național de Statistică a anunțat rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2022 la valoarea de 1.412.457,4 milioane lei, cu ceva mai mult de 1% SUB valoarea prognozată oficial la 1.427.300 milioane lei și utilizată ca referință pentru alți indicatori detalii

Comerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a detalii

Deficitul comercial, majorat cu 44% anul trecut. Acoperirea importurilor cu exporturi, la doar 76%

Exporturile au scăzut în decembrie 2022 la cel mai scăzut nivel lunar de anul trecut, doar 6,7 miliarde euro, iar deficitul comercial a revenit peste pragul de 3 miliarde euro, potrivit datelor publicate de INS. Ritmul de creștere al exporturilor față detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Am banii blocati in Blockchain

  Nu mai stiu ce sa fac ca am datorii mari si banii mei sant blocati in Blockchain. Mi sa cerut ... detalii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii