ECONOMIE | Analize economice

Comerțul cu amănuntul a încheiat anul 2022 cu o creștere de 4,4%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-02-08 08:57

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna decembrie 2022 față de luna anterioară cu 7,5% pe seria brută dar cu numai 1,4% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Dispunerea datelor de activitate în calendar a favorizat rezultatul brut. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 3,6% în termeni bruți și de 3,8% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe anul 2022 a coborât marginal, de la 4,5% în cele trei luni precedente (intervalul septembrie – noiembrie) până la 4,4%.

Această evoluție s-a produs în contextul diminuării cu 2,4 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,6% aferent lunii noiembrie dar încasat în decembrie, la o inflație de 16,37%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -5%, în pofida majorării nominale de peste 10% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat majorarea puternică în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse alimentare (+17,9% față de noiembrie, după -1,8% anterior). Paradoxal, însă, sub nivelul din decembrie 2021 (-1,1%), ceea ce semnifică o reținere în consum anterioară sărbătorilor și o anumită limitare a achizițiilor din cauza creșterii prețurilor.

Pe segmentul carburanților pentru autovehicule, avansul moderat față de luna precedentă (+2,8%) a condus la un avans de aproape 12% comparativ cu decembrie 2021. Ritmul cumulat pe cele 12 luni rămâne cel mai ridicat în structura de consum (+9,6%, față de +4,5% la produse nealimentare și +1,4% la cele alimentare).

Astfel, creșterea economică pe 2022, estimată curent de CNSP la 4,9% a depășit ușor creșterea consumului, conform datelor oficiale curente. Asta pe fondul unei anumite revigorări a exporturilor, după ce situația principalilor parteneri externi a evoluat ceva mai bine față de așteptări.

De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu șase ani) și agricultură (a cărei estimare s-a înrăutățit la -12,8% pentru 2022), s-au accentuat dezechilibrele externe.

Acestea ajunseseră deja la 31 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii noiembrie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele 11 luni ale anului a avansat cu circa 55%, la peste 25 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni

Inflația anuală în februarie 2023 a fost de 15,52%, în creștere față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai mare valoare din ultimele trei luni (+0,98%) s-a suprapus peste un efect de bază defavorabil (+0,58% în februarie 2022) și a detalii

Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%

În luna decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2% pe seria brută dar s-a diminuat cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE

România a ocupat poziția a treia din UE în ce privește deficitul comercial pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+28%), detalii

România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023

România a păstrat în luna ianuarie 2023 locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,4% (scădere de 0,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • loan lender

    Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

  • Dobanda

    TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

  • Lipsa card

    Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

  • Instant

    Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

  • Inselaciune

    Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii