BANCI | Analiza

Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul, obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-02 12:39

Statul, prin Ministerul Dezvoltarii, si Aedficium Banca pentru Locuinte, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, sunt obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client al bancii care, similiar cu restul clientilor, nu au mai primit banii prevazuti in contracte incepand din 2015, in urma unui control al Curtii de Conturi.

Curtea de Conturi a constatat, la sfarsitul anului 2015, ca bancile pentru locuinte BCR si Raiffeisen au acordat prime de stat, reprezentand 25% din sumele economisite, in principal clientilor care au urmarit sa obtina dobanzi cat mai mari pentru depozite, nu pentru cumpararea sau renovarea unei locuinte, conform obiectului legii bancilor pentru locuinte (OUG 99/2006).

Dupa izbucnirea scandalului cu Curtea de Conturi, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat numele in Aedificium Banca pentru Locuinte.

Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri sub forma primei de stat in valoare de 765 milioane lei, in perioada 2004-2015, din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a acuzat Curtea de Conturi.

Bancile pentru locuinte au contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, insa au pierdut procesul. (vezi aici detalii)

In aceste conditii, bancile si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nu au mai achitat clientilor primele de stat prevazute in contracte, ceea ce i-a determinat pe acestia sa dea in judecata bancile si statul.

Intr-unul dintre aceste procese, judecatorii au obligat statul si Aedificium sa-i plateasca unui client prima cuvenita in perioada de valabilitate a contractului de economisire-creditare, 2014-2019, asadar si dupa controlul Curtii de Conturi.

Iata ce spun judecatorii:

"Condițiile de plată a primei de stat sunt îndeplinite. Astfel, economisirea a fost pornită la data de 07.10.2014, iar contractul a încetat la data de 31.01.2020. Prin urmare, durata economisirii a depășit 5 ani. În aceeași ordine de idei, din situația contului reiese că reclamanta nu a retras nicio sumă de bani, sumele debitate fiind reprezentate doar de comisioane și impozite. De asemenea, reclamanta a depus la dosar înscrisuri din care reiese că a efectuat multiple cheltuieli pentru amenajarea unui imobil, valoarea acestora depășind cuantumul primei de stat și a dobânzii aferente. Mai exact, reclamanta a depus înscrisuri din care reies cheltuieli care exced aproximativ 30.000 de lei.

Având în vedere aspectele expuse, reclamanta este îndrituită la obținerea primei de stat.

În acest context, după cum s-a arătat, o sumă de 439 de lei cu titlu de rată 1 a primei de stat pentru anul 2014 a fost reținută de către pârâta Aedificium Banca Locuințe SA. Prin urmare, aceasta are obligația de a dispune virarea sumei respective către reclamantă.

În schimb, pentru suma de 770 de euro aferentă perioadei 2014 (parțial) - 2019, pârâții nu pot fi obligați la plată în solidar deoarece, în temeiul art. 314, prima de stat se achită de către pârâtul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Așadar, acesta are obligația achitării sumei către reclamantă, iar nu pârâta Aedificium Banca pentru Locuințe SA."

Hotararea este a Judecatoriei Sector 1 Bucuresti si a fost confirmata de Tribunalul Bucuresti, in urma apelului Aedificium si Ministerului Dezvolarii. 

Vezi aici decizia instantei de judecata

Taguri: procese  Raiffeisen Bank  banca  Raiffeisen Banca pentru Locuinte  Aedificium Banca pentru Locuinte  reclamatie Raiffeisen Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaIndicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede

Din reclamatiile cititorilor rezulta ca aplicatia de investitii in criptomonede, Genoxinvest, este de fapt o frauda online, orchestrata prin intermediul unor asa-zisi brokeri sau consultanti financiari, care opereaza pe retelele sociale si efectueaza tranzactii prin platforme online detalii

Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online

Raiffeisen Bank refuza sa-i despagubeasca pe clientii care cad victime fraudelor online, dand vina pe neglijenta acestora. Iata un caz relatat de un cititor caruia i-a fost furata o suma importanta, 30.000 de lei, din aplicatia de mobile banking Smart Mobile, detalii

  

Ultimele Comentarii