ECONOMIE | Analize economice

„Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-27 18:21

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în noiembrie 2022 cu 0,55% față de luna anterioară (de circa patru ori mai puțin față de octombrie) dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu aceeași lună a anului precedent, respectiv 35,13%.

Explicația scăderii indicelui general constă în efectul de bază puternic, după creșterile anterioare excepționale. De reținut, dacă la intern s-a continuat majorarea prețurilor (+1,01%), la extern a fost consemnată o scădere cifrată la -0,57%. Ceea ce sugerează o influență favorabilă din schimburile comerciale cu alte țări.

Una peste alta, datele INS arată valori minime pentru 2022 atât pe canalul pieței interne, unde s-a ajuns la 44,77%, cât și pe filieră externă, unde avansul a fost de 15,71%.Ecartul între evoluția anuală a prețurilor de profil la intern și a celor de pe piața externă a coborât sub 30 de puncte procentuale dar a rămas considerabil.

Indicele de creștere a prețurilor în sectorul energetic a consemnat creștere lunară de 1,08% dar a bifat o scădere semnificativă în termeni anuali (de la circa +100% la „doar” +75%). S-a consemnat o valoare pe noiembrie mai mare la bunurile de uz curent (+1,82% lunar și +20,65% anual), dar mai redusă la bunurile de folosință îndelungată (+0,72% lunar și +14,86% anual, în scădere marginală). Legate mai mult de piața externă, bunurile intermediare (-0,58%, respectiv +19,01%) și bunurile de capital (-0,24%, respectiv +8,78%) s-au ieftinit în penultima lună a anului 2022. 

Chiar și în contextul temperării avansului prețurilor la energie, sectorul industrial continuă să achite facturi substanțiale. Costurile s-au majorat semnificativ, productivitatea muncii a scăzut și s-au închis o serie de capacități de producție. Ceea ce afectează rezultatele din industrie, situate sub nivelul din urmă cu cinci ani.

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri mai mari față de aceeași lună a anului trecut la furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+93%, după o scădere cu 33,5 puncte procentuale), produse obținute din prelucrarea țițeiului (+43%, după scăderea maximă consemnată în noiembrie, -5%) și produsele chimice (+36%).

Le urmează, cu ritmuri relativ ridicate, fabricarea hârtiei (+31%), industria alimentară, produsele din tutun (ambele cu circa +30%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (aproximativ +27%), extracția petrolului brut (+26%), prelucrarea lemnului (+23%), producția de mobilă (+16%) și fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice și construcții metalice (+15%).

La polul opus s-au situat fabricarea produselor farmaceutice (+5,7%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+7,2%), fabricarea articolelor textile, autovehiculele de transport rutier (câte +7,8%), articolele de îmbrăcăminte (+8,3%), utilajele (+8,7%), articolele de pielărie și marochinărie (+8,5%) și repararea și întreținerea echipamentelor (+9,3%).

În continuare, evitarea recesiunii va rămâne dependentă de facturile foarte mari la energie, în contextul în care, la intern, prețurile industriale au crescut de circa trei ori mai mult decât la extern. Transmiterea scumpirilor spre coșul de consum al populației va continua în lunile următoare (efectul de bază este, însă, mai favorabil).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni

Inflația anuală în februarie 2023 a fost de 15,52%, în creștere față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai mare valoare din ultimele trei luni (+0,98%) s-a suprapus peste un efect de bază defavorabil (+0,58% în februarie 2022) și a detalii

Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%

În luna decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2% pe seria brută dar s-a diminuat cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE

România a ocupat poziția a treia din UE în ce privește deficitul comercial pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+28%), detalii

România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023

România a păstrat în luna ianuarie 2023 locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,4% (scădere de 0,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii