ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Comerțul cu amănuntul - avansul de 4,5%, păstrat după primele 11 luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-25 07:34

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută dar a scăzut cu 0,1% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Dispunerea datelor de activitate în calendar a favorizat rezultatul brut.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,4% în termeni bruți și de 3% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele 11 luni ale anului a staționat la 4,5% (deși valoarea ajustată sezonier apare ceva mai ridicată, respectiv 5,2%).

Această evoluție s-a produs în pofida reducerii cu peste 3 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,1% aferent lunii octombrie dar încasat în noiembrie, la o inflație de 16,76%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -5%, în pofida majorării nominale de peste 10% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat scăderea în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse alimentare (-1,8%, până la doar +0,3% față de noiembrie 2021). Precum și creșterea semnificativă (+11,5% comparativ cu octombrie și +7,2% față de 12 luni în urmă) consemnată la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare, efect generat în mare parte de ofertele „Black Friday”.

Pe segmentul carburanților pentru autovehicule, reducerea pronunțată față de luna precedentă (-9,7%), poate fi explicată prin sezonalitate ( s-a păstrat un avans de +4,7% comparattiv cu noiembrie 2021). Oricum, ritmul cumulat la 11 luni rămâne cel mai ridicat în structura de consum (+9,4%, față de +4,5% la produse nealimentare și +1,7% la cele alimentare).

Astfel, creșterea economică pe 2022, estimată curent de CNSP la 4,6% va depinde de păstrarea la finalul anului a consumului aflat în platou aproape de previziunea oficială.

Asta pe fondul unei anumite revigorări a exporturilor, deși situația principalilor parteneri externi nu e favorabilă în acest sens. Refacerea veniturilor populației în termeni reali se va produce de-abia la începutul lui 2023, odată cu încasarea primelor pensii și salarii indexate.

De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu cinci ani) și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -12,8% pentru 2022), s-au accentuat dezechilibrele externe.

Acestea ajunseseră deja la 31 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii noiembrie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele zece luni ale anului a avansat cu circa 60%, la peste 23 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaAvansul PIB pe 2022, confirmat la 4,8%. Rezultatul nominal, cu 3 miliarde euro sub așteptări

Institutul Național de Statistică a anunțat rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2022 la valoarea de 1.412.457,4 milioane lei, cu ceva mai mult de 1% SUB valoarea prognozată oficial la 1.427.300 milioane lei și utilizată ca referință pentru alți indicatori detalii

Comerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a detalii

Deficitul comercial, majorat cu 44% anul trecut. Acoperirea importurilor cu exporturi, la doar 76%

Exporturile au scăzut în decembrie 2022 la cel mai scăzut nivel lunar de anul trecut, doar 6,7 miliarde euro, iar deficitul comercial a revenit peste pragul de 3 miliarde euro, potrivit datelor publicate de INS. Ritmul de creștere al exporturilor față detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii