ECONOMIE | Stiri economice

România - locul 9 în UE la inflația anuală în decembrie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-20 06:33

România s-a situat în luna decembrie 2022 pe locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 14,1%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a situat sub opt state din fostul bloc estic, la mică distanță de Bulgaria (14,3%).

În topul creșterilor de prețuri față de finalul anului anterior pe prima poziție s-a detașat Ungaria (25%), urmată de țările baltice: Letonia (20,7%, -1 punct procentual), Lituania (20%, -1,4 pp) și Estonia (cu 17,5%, după cea mai mare scădere consemnată de statele membre, de -3,9 pp). După aceasta, figurează un grup format din Cehia (16,8%), Polonia (15,3%) și Slovacia (15,0%).

De reținut, oarecum paradoxal, dintre țările cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro, România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu prudență și la cel mai redus nivel din regiune (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Pe parcursul ultimelor șapte luni din 2022, România, Cehia și Polonia (state care nu aderat la Zona Euro și cu regim de flotare a cursului) au reușit să modereze avansul inflației.

Spre deosebire de acestea, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% la mijlocul anului s-a ajuns aproape dublu în prezent, după ce în luna mai stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu doar 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Spania (5,5%, cu o reducere remarcabilă, de la un nivel de 9% în urmă cu trei luni), Franța (6,7%), Luxemburg (6,2%), Malta (7,3%, ușoară creștere).

Germania (9,6%, reducere spectaculoasă de 11,3% în luna precedentă), a reușit să coboare sub media UE (10,4%) dar a rămas peste media Zonei Euro (9,2%). De reținut, al doilea partener comercial al României, Italia s-a poziționat mai slab, cu 12,3% (după doar 9,4% la finele trimestrului III).

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

 



 

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii