ECONOMIE | Stiri economice

România - locul 9 în UE la inflația anuală în decembrie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-20 06:33

România s-a situat în luna decembrie 2022 pe locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 14,1%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a situat sub opt state din fostul bloc estic, la mică distanță de Bulgaria (14,3%).

În topul creșterilor de prețuri față de finalul anului anterior pe prima poziție s-a detașat Ungaria (25%), urmată de țările baltice: Letonia (20,7%, -1 punct procentual), Lituania (20%, -1,4 pp) și Estonia (cu 17,5%, după cea mai mare scădere consemnată de statele membre, de -3,9 pp). După aceasta, figurează un grup format din Cehia (16,8%), Polonia (15,3%) și Slovacia (15,0%).

De reținut, oarecum paradoxal, dintre țările cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro, România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu prudență și la cel mai redus nivel din regiune (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Pe parcursul ultimelor șapte luni din 2022, România, Cehia și Polonia (state care nu aderat la Zona Euro și cu regim de flotare a cursului) au reușit să modereze avansul inflației.

Spre deosebire de acestea, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% la mijlocul anului s-a ajuns aproape dublu în prezent, după ce în luna mai stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu doar 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Spania (5,5%, cu o reducere remarcabilă, de la un nivel de 9% în urmă cu trei luni), Franța (6,7%), Luxemburg (6,2%), Malta (7,3%, ușoară creștere).

Germania (9,6%, reducere spectaculoasă de 11,3% în luna precedentă), a reușit să coboare sub media UE (10,4%) dar a rămas peste media Zonei Euro (9,2%). De reținut, al doilea partener comercial al României, Italia s-a poziționat mai slab, cu 12,3% (după doar 9,4% la finele trimestrului III).

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDigi (RCS&RDS) are semnal mai bun decat Vodafone, Orange si Telekom, anunta ANCOM

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), institutia care supervizeaza activitatea firmelor de telefonie, a anuntat ca Digi (RCS&RDS) are cel mai bun semnal de telefonie si date mobile comparativ Orange, Telekom si Vodafone, care are cel detalii

Producția industrială, sub nivelul din urmă cu șase ani, in noiembrie 2022!

România a consemnat în noiembrie 2022 o creștere de 1,0% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută dar o scădere de -1,1% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a detalii

România - locul 9 în UE la inflația anuală în decembrie 2022

România s-a situat în luna decembrie 2022 pe locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 14,1%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru detalii

Deficitul contului curent - 25,3 miliarde euro după 11 luni, peste prognoza oficială pe întreg anul 2022

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 11 luni din 2022 un deficit de 25,3 miliarde euro, în creștere cu aproape 62% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. După cum anticipam anterior, detalii

  

Ultimele Comentarii