ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul contului curent - 25,3 miliarde euro după 11 luni, peste prognoza oficială pe întreg anul 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-18 18:53

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 11 luni din 2022 un deficit de 25,3 miliarde euro, în creștere cu aproape 62% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR.

După cum anticipam anterior, prognoza oficială pentru întreg anul în curs, actualizată în toamnă de Comisia Națională de specialitate (-24,8 miliarde euro) a fost depășită.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o creștere de 50% a deficitului extern (de la 12,3 miliarde euro la aproape 18,5 miliarde euro). Majorarea cu 41% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa -20,8 miliarde euro până la -29,4 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 28% al soldului pozitiv la servicii (de la 8,5 miliarde euro spre 10,9 miliarde euro).

S-au îmbunătățit soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+28%) și rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+21%). Odată cu relansarea deplasărilor, deficitul din turism s-a dublat, până la -2,92 miliarde euro față de -1,46 miliarde euro anterior. Totodată, gradul de acoperire pe acest sector s-a redus de la 63% spre 55%.

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare s-a majorat cu 99%, de la -4.299 milioane euro la -8.551 milioane euro. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu 28%, în timp ce ieșirile s-au majorat cu doar 16%. Astfel încât s-a trecut de la un sold net pozitiv de 949 milioane euro la unul mai mare cu 80% (1.707 milioane euro).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele 11 luni din 2022 au totalizat 10.296 milioane euro, cu mai mult de 28% peste cele 8.021 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior.

Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 7.308 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 2.988 milioane euro.

Datoria externă totală a fost în noiembrie 2022 de 141,41 miliarde euro, cu peste 7 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. De reținut reducerea consemnată pe segmentul datoriei pe termen lung (-137 milioane euro), în timp ce întreaga creștere a venit din sporul consemnat pe termen scurt (+6,1 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul celei de-a unsprezecea luni a anului curent a scăzut la 15,5%, fiind situată sub nivelul de 17% consemnat la sfârșitul lui 2021. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a scăzut la 4,3 luni, semnificativ sub nivelul de 4,9 luni consemnat la 31 decembrie 2021.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut din nou în luna noiembrie. Astfel, acest indicator critic, situat la doar 72,7% la finele T3, revenise la 81,4% în octombrie 2022, dar a coborât din nou sub nivelul de anul trecut.

 

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii