ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficitul comercial, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, în noiembrie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-13 07:18

Exporturile lunare au urcat la 8,43 miliarde euro iar deficitul comercial a scăzut sub 2,6 miliarde euro, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, potrivit datelor publicate de INS.

Cu toate acestea, ar fi de reținut că ritmul de creștere al exporturilor față de aceeași lună a anului anterior a fost de 18,8%, în timp ce intrările de mărfuri s-au majorat cu 19,3%.

Cumulat pe primele 11 luni ale anului, minusul din schimburile externe a urcat la 31 miliarde euro, cu 9,65 miliarde euro (+45%) peste valoarea din aceeași perioadă din anul trecut. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a crescut ușor, până la 76,4%, dar a rămas semnificativ sub nivelul de 77,9% atins la criza din 2009.

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe de la începutul anului a urcat la 11% din PIB (revizuit recent la circa 283,6 miliarde euro). Acest dezechilibru important, echivalent cu circa 1% din PIB medie lunară, se încadrează în nivelul înscris în prognoza oficială a CNSP, de 12,5% din rezultatul economic pe 2022.

Aprecierea monedei naționale (media lunii noiembrie a fost de 4,9131 lei/euro) NU a fost de natură să ajute din această perspectivă, deoarece a dezavantajat exporturile și a ieftinit relativ mărfurile din străinătate. Combinat cu sezonalitatea de final de an, importurile au rămas pentru a treia lună consecutiv peste pragul de 11 miliarde euro.

Schimburile cu țările UE au fost de 61,89 miliarde euro la export și 82,15 miliarde euro la import (72,6% din exporturi și 70,7% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 23,38 miliarde euro și importuri de 34,11 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 20,26 miliarde euro cu statele UE şi de 10,73 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (aproximativ 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat primele 11 luni ale anului la aproape -2,4 miliarde euro (peste 60% din acesta după mijlocul anului, erau doar -711 milioane euro la finele lunii iunie). La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul a ajuns la 7,6 miliarde euro și a însemnat aproape un sfert din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a deteriorat semnificativ după ameliorarea relativă din primele 7 luni ale anului curent (-2.085 milioane euro după 11 luni, de la -795 milioane euro la finele lunii iulie), în timp ce raportul dintre exporturi și importuri a coborât la doar 77%, comparativ cu 85% anterior.

Revenirea consumului de carburanți și menținerea la un nivel ridicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de 7,5 miliarde euro. Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (circa 12,7 miliarde euro și doar 25% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a reprezentat aproape două treimi din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaComerțul cu amănuntul - avansul de 4,5%, păstrat după primele 11 luni ale anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută dar a scăzut cu 0,1% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Deficitul comercial, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, în noiembrie 2022

Exporturile lunare au urcat la 8,43 miliarde euro iar deficitul comercial a scăzut sub 2,6 miliarde euro, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, potrivit datelor publicate de INS. Cu toate acestea, ar fi de reținut că ritmul de creștere al exporturilor față de aceeași detalii

„Inflația industrială”, ajunsă conjunctural la cel mai mic nivel din acest an

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în octombrie 2022 cu 2,24% față de luna anterioară dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu aceeași lună a anului precedent, respectiv 41,08%. Cu detalii

Producția industrială, cu o optime sub nivelul din urmă cu patru ani

România a consemnat în septembrie 2022 o creștere de 12,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută dar o scădere de -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea detalii

  

Ultimele Comentarii