ECONOMIE | Analize economice

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-09 17:03

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au favorizat revenirea iar trendul rămâne crescător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, rezultatele au fost încă și mai bune (+34,3% pe seria brută și +32,9% pe cea ajustată la sezonalitate). Per total, rezultă că, după o lună iulie ceva mai slabă, asistăm la o creștere importantă de activitate, datele pentru intervalul ianuarie – octombrie fiind +11,7% pe seria brută și +9,1% pe seria ajustată.

În primele zece luni ale anului curent, pe elemente de structură, toți indicatorii au fost pozitivi pe seria brută, valoarea maximă fiind consemnată la reparații capitale (+12,6% față de luna anterioară și +76,6% comparativ cu octombrie 2021). Construcțiile noi (+10,9% comparativ cu septembrie 2022 și +31,3% față de octombrie 2021) și întreținerea plus reparațile curente (+4,6%, respectiv +28%) au mers și ele foarte bine.

Pe obiecte de construcţii, se poate observa o revenire pe segmentul clădirilor rezidențiale, aflate în creștere de circa trei procente la ambii indicatori de referință și ajunse la +3,8% pe intervalul cumulat de la începutul anului.

Clădirile nerezidențiale au bifat un ritm brut excepțional de +22% de la începutul anului, în contextul unor rezultate remarcabile (+10,3% față de luna anterioară și +41,5% față de octombrie 2021).

Construcțiile inginerești au mers cel mai bine în octombrie 2022, cu ritmuri de +50,2% față de aceeași lună a anului precedent și un avans brut de peste 12% față de luna anterioară.

Ritmul cumulat pe primele zece luni a fost majorat la+10,3% brut și +3,8% ajustat (de la -0,1% la finele trimestrului anterior), în pofida constrângerilor bugetare.

Per total, sectorul construcțiilor a depășit considerabil după primele zece luni prognoza oficială (producție fizică de +6,2%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce a urcat la 11,7% brut și +9,1% ajustat. Menținerea acestui trend pozitiv se poate dovedi esențială în susținerea avansul PIB per total, în condițiile în care industria și agricultura vor fi pe minus.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice„Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în noiembrie 2022 cu 0,55% față de luna anterioară (de circa patru ori mai puțin față de octombrie) dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu detalii

Preturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni

Creșterea anuală a prețurilor în 2022 a fost de 16,37%, după ce inflația lunară a coborât în decembrie la cea mai redusă valoare din ultimele 13 luni (+0,37%), potrivit datelor publicate de INS. Reducerea după vârful atins în luna anterioară a fost detalii

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare detalii

Deficitul contului curent a ajuns la 23 miliarde euro. Acoperirea datoriei pe termen scurt, ameliorată semnificativ

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele zece luni din 2022 un deficit de circa 23 miliarde euro, în creștere cu peste 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică detalii

  

Ultimele Comentarii