BANCI | Ultima Ora

Banca Romaneasca va fi integrata in Eximbank, care devine banca universala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-01-02 10:10

EximBank intră pe atractiva piață de retail din România din 31 decembrie 2022, devenind o bancă universală cu servicii complete, asumându-și misiunea de a susține creșterea prosperității în România și de a construi parteneriate durabile pentru bunăstarea socială și performanța economică a clienților săi, prin accelerarea intermedierii financiare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:

”După parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de legislația specifică și regulamentele bancare, procesul de fuziune prin absorbție între EximBank, în calitate de societate absorbantă, și Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a obținut în această lună avizul prealabil al Băncii Naționale a României, ceea ce a permis înregistrarea fuziunii la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În aceste condiții, din 31 decembrie 2022 – data efectivă a fuziunii conform proiectului de fuziune – cele două bănci vor funcționa ca o singură entitate, sub denumirea de EximBank.

Este un moment de o importanță majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adăugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cât și pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezenței capitalului românesc pe piața financiar-bancară, mai ales în contextul actual.

Traian Halalai, președintele executiv al EximBank
Traian Halalai, președintele executiv al EximBank

Noi am crezut de la bun început în potențialul extraordinar al acestui proiect, iar finalizarea lui cu succes arată o dată în plus angajamentul nostru ferm de a continua să susținem creșterea economiei românești prin suportul financiar pe care îl vom acorda tuturor segmentelor de piață, fie că vorbim despre persoane fizice sau companii”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Pe parcursul procesului de fuziune, EximBank a fost asistată de Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL.

În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank și National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni al Băncii Românesti, iar, în luna decembrie 2019, tranzacția a primit avizele de neobiecțiune din partea Consiliului Concurenței și a Băncii Naționale a României, autoritățile de reglementare relevante pentru această tranzacție.

Odată cu îndeplinirea cerințelor obligatorii de reglementare și a celorlaltor elemente prevăzute în acordul pe care EximBank și National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condițiile pentru încheierea tranzacției.

Preţul plătit de EximBank pentru BROM a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 de milioane de euro.

Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzacţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Românești de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, și rambursarea, de către BROM, a finanțării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii.

Tranzacția nu a implicat nicio finanțare de la bugetul de stat.
Independent de componentele specifice unei bănci universale, după fuziune, EximBank va continua să acționeze pe segmentul garanțiilor și asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român.

EximBank a fost înființată în 1992 și are ca acționar majoritar statul român, prin Ministerul Finanțelor. În ultimii zece ani, banca a performat în mod accelerat astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, EximBank este astăzi una dintre cele mai valoroase companii românești și o instituție de importanță sistemică.

Taguri: Banca Romaneasca  banca  Eximbank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraDupa un an de razboi, Raiffeisen nu s-a decis daca pleaca sau nu din Rusia

„În ultimele unsprezece luni, Grupul RBI (Raiffeisen Bank International) a evaluat toate opțiunile strategice pentru viitorul Raiffeisenbank din Rusia, inclusiv o ieșire atent gestionată. Când am anunțat evaluarea, ne-am așteptat ca acest proces să detalii

Banca Transilvania, nota 10 la comunicarea cu investitorii

Banca Transilvania a obținut rating VEKTOR 10 pentru comunicarea din 2022 cu investitorii și acționarii, în urma evaluării Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România ( ARIR ), conform unui comunicat al bancii, in care se detalii

AGA Unicredit: „Ca urmare a deciziei luate in cadrul hotararii…”

Unicredit a publicat un Convocator pentru AGA si AGOA din 21 februarie 2023, semnat de presedintele bancii, Catalin Rasvan Radu, cu urmatoarea ordine de zi, la punctul 1 (vezi foto): „Luarea la cunostinta a faptului ca emiterea unui numar de 760 de detalii

Hotii de carduri au acum inteligenta artificiala: cum ne ferim de ei

ING Bank și Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică lansează un avertisment pentru toți românii care dețin carduri că noile tentative de fraudă din mediul online vor fi mai elaborate și mai greu de detectat, întrucât atacatorii cibernetici au început să folosească instrumente de inteligență artificială, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Printre cele mai utilizate metode de fraudare pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunțurile privind false investiții sau contractarea unor credite internaționale, dar și „ofertele de nerefuzat”. Totodată, multe mesaje înșelătoare sunt promovate și pe detalii

  

Ultimele Comentarii