ECONOMIE | Stiri economice

Comertul cu amanuntul - avans de 4,5% după primele zece luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-23 16:30

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 1,4% pe seria brută dar a crescut cu 0,5% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a ameliorat rezultatul brut.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de 4,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele zece luni ale anului a rămas la 4,5% (deși valoarea ajustată sezonier apare ceva mai ridicată, respectiv 5,4%).

Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 1,8 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,8% aferent lunii septembrie dar încasat în octombrie, la o inflație de 15,32%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -4,5%, în pofida majorării nominale de peste 10% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterea (marginală) în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri doar la produse alimentare (+0,9%). Scăderea cu 2,8% consemnată la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare față de luna precedentă, a fost însoțită de o diminuare de 1,8% la carburanți pentru autovehicule.

Dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior, produsele alimentare și cele nealimentare rămân în domeniul pozitiv atât ca valoare brută (+1,3% și +1,5%) cât și ca valoare ajustată (+2,5%, respectiv +2,9%). Avansul este mult mai mare la produse nealimentare, peste valoarea cumulată la 10 luni (+15,6% față de +9,9% în termeni bruți).Astfel, creșterea economică estimată curent de CNSP la 4,6% va depinde de păstrarea consumului aflat în scădere sau de o puțin probabilă revigorare a exporturilor (nici situația principalilor parteneri externi și nici aprecierea leului față de euro nu ajută în acest sens). Odată cu ajustarea veniturilor populației în termeni reali, se profilează o încetinire semnificativă a economiei.

De reținut din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu cinci ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -12,8% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe. Acestea ajunseseră deja la 25 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele T3 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele zece luni ale anului a avansat cu circa 60%, la peste 23 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePrognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an. Dintre sectoare, se remarca semiconductorii detalii

  

Ultimele Comentarii