ECONOMIE | Stiri economice

Comertul cu amanuntul - avans de 4,5% după primele zece luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-23 16:30

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 1,4% pe seria brută dar a crescut cu 0,5% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a ameliorat rezultatul brut.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de 4,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele zece luni ale anului a rămas la 4,5% (deși valoarea ajustată sezonier apare ceva mai ridicată, respectiv 5,4%).

Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 1,8 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,8% aferent lunii septembrie dar încasat în octombrie, la o inflație de 15,32%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -4,5%, în pofida majorării nominale de peste 10% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterea (marginală) în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri doar la produse alimentare (+0,9%). Scăderea cu 2,8% consemnată la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare față de luna precedentă, a fost însoțită de o diminuare de 1,8% la carburanți pentru autovehicule.

Dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior, produsele alimentare și cele nealimentare rămân în domeniul pozitiv atât ca valoare brută (+1,3% și +1,5%) cât și ca valoare ajustată (+2,5%, respectiv +2,9%). Avansul este mult mai mare la produse nealimentare, peste valoarea cumulată la 10 luni (+15,6% față de +9,9% în termeni bruți).Astfel, creșterea economică estimată curent de CNSP la 4,6% va depinde de păstrarea consumului aflat în scădere sau de o puțin probabilă revigorare a exporturilor (nici situația principalilor parteneri externi și nici aprecierea leului față de euro nu ajută în acest sens). Odată cu ajustarea veniturilor populației în termeni reali, se profilează o încetinire semnificativă a economiei.

De reținut din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu cinci ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -12,8% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe. Acestea ajunseseră deja la 25 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele T3 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele zece luni ale anului a avansat cu circa 60%, la peste 23 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii