ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe locul 8 in UE la inflatia anuala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-19 18:16

România s-a situat în luna noiembrie pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 14,6%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a situat sub șapte state din fostul bloc estic și la mică distanță de Bulgaria (14,5%).

În topul creșterilor de prețuri față de aceeași lună a anului anterior prima poziție a fost preluată de Ungaria (23,1%), urmată de țările baltice: Letonia (21,7%), Lituania și Estonia (ambele cu 21,4%). La o distanță semnificativă de acestea, figurează Cehia (17,2%), Polonia (16,1%) și Slovacia (15,1%) .
De reținut, oarecum paradoxal, dintre țările cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro, România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu cel mai redus nivel (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice cât mai robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Pe parcursul ultimelor șase luni din 2022, România, Cehia și Polonia (state care nu aderat la Zona Euro și cu regim de flotare a cursului) au reușit să modereze avansul inflației.

Spre deosebire de acestea, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% la mijlocul anului aproape dublu în prezent, după ce în luna mai stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Spania (6,7%, cu o reducere notabilă de la 9% în urmă cu 2 luni), Franța (7,1%, stabil), Malta (7,2%, ușoară scădere) și Luxemburg (7,3%). Germania (+11,3%), s-a situat peste media Zonei Euro (10,1%) și media UE (11,1%).

Atenție, al doilea partener comercial al României, Italia s-a prezentat mai puțin bine, cu 12,6% (staționar, după o creștere record a inflației lunare în luna octombrie (+3,8%). 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an. Dintre sectoare, se remarca semiconductorii detalii

Deficitul bugetar, înrăutățit în septembrie până la -3,55% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la finele lunii septembrie până la 56,5 miliarde de lei (-3,55% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 14,8 miliarde lei mai detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Revolut

  Bună seara! Am citit ca puteți discuta cu cei de la revolut pe cale amiabilă pentru deblocarea ... detalii

 • Sesizare

  Bună ziua,alo vodafone problema e la voi,mai folosim și noi reteaua sau plătim degeaba,de ieri ... detalii

 • Credit adaptare locuință

  Buna ziua, am 46 ani, de un an de zile incadrat grad handicap grav cu însoțitor. Am nevoie de ... detalii

 • Sesizare

  Ce se întâmplă, am 4 abonamente la vodafone,nu pot comunica cu membrii familiei,zona Oltenița, ... detalii

 • Card ing young

  Am deschis un cont ing young pentru copil pentru bursa si nu reușesc sa atașez un card acestui ... detalii