ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe locul 8 in UE la inflatia anuala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-19 18:16

România s-a situat în luna noiembrie pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 14,6%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a situat sub șapte state din fostul bloc estic și la mică distanță de Bulgaria (14,5%).

În topul creșterilor de prețuri față de aceeași lună a anului anterior prima poziție a fost preluată de Ungaria (23,1%), urmată de țările baltice: Letonia (21,7%), Lituania și Estonia (ambele cu 21,4%). La o distanță semnificativă de acestea, figurează Cehia (17,2%), Polonia (16,1%) și Slovacia (15,1%) .
De reținut, oarecum paradoxal, dintre țările cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro, România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu cel mai redus nivel (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice cât mai robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Pe parcursul ultimelor șase luni din 2022, România, Cehia și Polonia (state care nu aderat la Zona Euro și cu regim de flotare a cursului) au reușit să modereze avansul inflației.

Spre deosebire de acestea, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% la mijlocul anului aproape dublu în prezent, după ce în luna mai stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Spania (6,7%, cu o reducere notabilă de la 9% în urmă cu 2 luni), Franța (7,1%, stabil), Malta (7,2%, ușoară scădere) și Luxemburg (7,3%). Germania (+11,3%), s-a situat peste media Zonei Euro (10,1%) și media UE (11,1%).

Atenție, al doilea partener comercial al României, Italia s-a prezentat mai puțin bine, cu 12,6% (staționar, după o creștere record a inflației lunare în luna octombrie (+3,8%). 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

  

Ultimele Comentarii