ECONOMIE | Analize economice

Deficit comercial record în octombrie 2022. Rezultatul comerțului cu alte țări, -10% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-17 10:17

Exporturile lunare au scăzut sub pragul de 8 miliarde euro iar deficitul comercial a urcat la nivelul record de circa 3,4 miliarde euro în octombrie 2022, potrivit datelor publicate de INS.

Ritmul de creștere al exporturilor, față de aceeași lună a anului anterior, s-a redus la 21,7% (după mai mult de 34% în august și septembrie), în timp ce intrările de mărfuri s-au majorat cu 26,2%.

Cumulat pe primele zece luni ale anului, minusul din schimburile externe a urcat la 28,4 miliarde euro, cu 9,2 miliarde euro (+48%) peste valoarea din aceeași perioadă din anul trecut. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a continuat să scadă și a ajuns la 76,1%, semnificativ sub nivelul de 77,9% atins la criza din 2009.

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe de la începutul anului a urcat peste pragul de 10% din PIB (revizuit recent la circa 283 miliarde euro). Acest dezechilibru important se îndreaptă spre nivelul (extrem de ridicat din perspectivă macroeconomică) înscris în prognoza oficială a CNSP, de 12,5% din rezultatul economic pe 2022.

Aprecierea monedei naționale (media lunii octombrie 2022 a fost de 4,9266 lei/euro) NU a fost de natură să ajute din această perspectivă, deoarece a dezavantajat exporturile și a ieftinit relativ mărfurile din străinătate. Combinat cu sezonalitatea de final de an, importurile au rămas aproape de recordul istoric al importurilor lunare (11,37 miliarde euro față de 11,55 miliarde euro în septembrie a.c.).

Schimburile cu țările UE au fost de circa 55,7 miliarde euro la export și 74,2 miliarde euro la import (72,5% din exporturi și 70,5% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 21,1 miliarde euro și importuri de 31 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 18,5 miliarde euro cu statele UE şi de aproape 10 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (aproximativ 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat primele zece luni ale anului la aproape -2,3 miliarde euro (atenție, aproape 70% din acesta după mijlocul anului, erau doar -711 milioane euro la finele lunii iunie). La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul a trecut de 7 miliarde euro și a însemnat 25% din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Din păcate, pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a deteriorat semnificativ după ameliorarea relativă din primele 7 luni ale anului curent (-1.733 milioane euro după 10 luni, de la -795 milioane euro la finele lunii iulie), în timp ce raportul dintre exporturi și importuri a coborât sub pragul de 80%, comparativ cu 85% anterior.

Revenirea consumului de carburanți și menținerea la un nivel foarte ridicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de aproape 7 miliarde euro. Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (circa 11,6 miliarde euro și doar 24% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a continuat să aducă aproape două treimi din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni

Inflația anuală în februarie 2023 a fost de 15,52%, în creștere față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai mare valoare din ultimele trei luni (+0,98%) s-a suprapus peste un efect de bază defavorabil (+0,58% în februarie 2022) și a detalii

Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%

În luna decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2% pe seria brută dar s-a diminuat cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE

România a ocupat poziția a treia din UE în ce privește deficitul comercial pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+28%), detalii

România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023

România a păstrat în luna ianuarie 2023 locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,4% (scădere de 0,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii