ECONOMIE | Analize economice

Deficit comercial record în octombrie 2022. Rezultatul comerțului cu alte țări, -10% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-17 10:17

Exporturile lunare au scăzut sub pragul de 8 miliarde euro iar deficitul comercial a urcat la nivelul record de circa 3,4 miliarde euro în octombrie 2022, potrivit datelor publicate de INS.

Ritmul de creștere al exporturilor, față de aceeași lună a anului anterior, s-a redus la 21,7% (după mai mult de 34% în august și septembrie), în timp ce intrările de mărfuri s-au majorat cu 26,2%.

Cumulat pe primele zece luni ale anului, minusul din schimburile externe a urcat la 28,4 miliarde euro, cu 9,2 miliarde euro (+48%) peste valoarea din aceeași perioadă din anul trecut. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a continuat să scadă și a ajuns la 76,1%, semnificativ sub nivelul de 77,9% atins la criza din 2009.

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe de la începutul anului a urcat peste pragul de 10% din PIB (revizuit recent la circa 283 miliarde euro). Acest dezechilibru important se îndreaptă spre nivelul (extrem de ridicat din perspectivă macroeconomică) înscris în prognoza oficială a CNSP, de 12,5% din rezultatul economic pe 2022.

Aprecierea monedei naționale (media lunii octombrie 2022 a fost de 4,9266 lei/euro) NU a fost de natură să ajute din această perspectivă, deoarece a dezavantajat exporturile și a ieftinit relativ mărfurile din străinătate. Combinat cu sezonalitatea de final de an, importurile au rămas aproape de recordul istoric al importurilor lunare (11,37 miliarde euro față de 11,55 miliarde euro în septembrie a.c.).

Schimburile cu țările UE au fost de circa 55,7 miliarde euro la export și 74,2 miliarde euro la import (72,5% din exporturi și 70,5% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 21,1 miliarde euro și importuri de 31 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 18,5 miliarde euro cu statele UE şi de aproape 10 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (aproximativ 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat primele zece luni ale anului la aproape -2,3 miliarde euro (atenție, aproape 70% din acesta după mijlocul anului, erau doar -711 milioane euro la finele lunii iunie). La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul a trecut de 7 miliarde euro și a însemnat 25% din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Din păcate, pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a deteriorat semnificativ după ameliorarea relativă din primele 7 luni ale anului curent (-1.733 milioane euro după 10 luni, de la -795 milioane euro la finele lunii iulie), în timp ce raportul dintre exporturi și importuri a coborât sub pragul de 80%, comparativ cu 85% anterior.

Revenirea consumului de carburanți și menținerea la un nivel foarte ridicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de aproape 7 miliarde euro. Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (circa 11,6 miliarde euro și doar 24% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a continuat să aducă aproape două treimi din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice„Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în noiembrie 2022 cu 0,55% față de luna anterioară (de circa patru ori mai puțin față de octombrie) dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu detalii

Preturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni

Creșterea anuală a prețurilor în 2022 a fost de 16,37%, după ce inflația lunară a coborât în decembrie la cea mai redusă valoare din ultimele 13 luni (+0,37%), potrivit datelor publicate de INS. Reducerea după vârful atins în luna anterioară a fost detalii

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare detalii

Deficitul contului curent a ajuns la 23 miliarde euro. Acoperirea datoriei pe termen scurt, ameliorată semnificativ

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele zece luni din 2022 un deficit de circa 23 miliarde euro, în creștere cu peste 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică detalii

  

Ultimele Comentarii