ECONOMIE | Stiri economice

Ajustarea bugetară pe 2023, două treimi din creșterea veniturilor și o treime din scăderea cheltuielilor. Atenție la deflator!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-09 13:52

Proiectul bugetului pe 2023 prevede venituri de circa 539,6 miliarde lei (34,77% din PIB) și cheltuieli de 607,9 miliarde lei (39,17% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Deficitul rezultat, de 68,3 miliarde lei, ar urma să reprezinte 4,4% din PIB, valoare similară cu cea din 2019, anul în care România a ieșit din criteriul de echilibru bugetar.

Reintrarea în plafonul de cel mult 3% din PIB ar urma să se producă, în viziunea oficială, la limită pentru întreaga perioadă 2024 – 2026, după cum se arată în raportul la bugetul anului viitor. Observație importantă, deficitul structural ( acel celebru MTO la care făcea trimtere fostul președinte) ar urma să se reducă până la 2,71% din PIB în 2024, pentru a crește înapoi la 3,13% în 2026.

Chestiunea este una foarte importantă deoarece România va trebui să iasă din procedura de deficit excesiv declanșată la începutul lui 2020, din care am fost salvați temporar de apariția pandemiei. Deocamdată, anul viitor, ar urma să ajustăm deficitul cam două treimi prin creșterea încasărilor raportate la PIB (+0,89 puncte procentuale) și o treime prin reducerea cheltuielilor ( -0,45 pp, de unde o diminuare totală a deficitului cu 1,34 pp).

Destul de ciudat, proiecția ulterioară a datelor bugetului general consolidat spre reintrarea în plafonul de 3% ar urma să se facă exclusiv prin reducerea cheltuielilor raportate la PIB, simultan cu o scădere a încasărilor, ceea ce face din 2023 anul de maxim local al veniturilor relative pe care se bazează statul.

Pentru conformitate, vă prezentăm atât evoluția veniturilor, cât și evoluția cheltuielilor planificate între 2022 și 2023. Se poate observa că cea mai mare creștere a ponderii în total ar urma să o aibă veniturile de la UE (1,2 puncte procentuale, de la 12% până la 13,2% din total), peste avansul TVA (1 pp) și cu mult peste impozitul pe profit sau impozitele și taxele pe proprietate (+0,3 pp).

La polul opus, ar urma să scadă ponderile în materie de alte venituri fiscale (-1,8 pp, adică în principiu se vor lua mai puțini bani din profiturile întreprinderilor de stat), veniturile nefiscale 9-0,6 pp) și, surprinzător, accizele (-0,5 pp). Contribuțiile de asigurări sociale, cea mai mare componentă bugetară vor rămâne aproape constante, în jur de 30%.

Pe partea de cheltuieli, se remarcă un avans (dezirabil în teorie dar greu de transpus în practică) al sumelor alocate pentru investiții (+2,6 pp, de la 15,8% la 18,4% din total).

Pentru ca să se reducă ponderile la asistență socială (-1,4 pp, evoluție foarte puțin probabilă într-un an preelectoral), cheltuielile de personal și cele cu dobânzile (ambele cu câte -0,4 pp), acestea din urmă la credite contractate în sump crescută și la dobânzi mai mari în ultima perioadă. Cu 0,9pp ar urma să scadă și alocările pentru subvenții, ceea ce înseamnă extrem de mult, de la un nivel pe anul în curs de 2,8% din cheltuielile statului.

În fine, trebuie subliniat că punctul de plecare al raportului la bugetul pe anul viitor îl constituie prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de specialitate. Care vede un PIB în creștere cu 4,6% termeni reali pentru anul în curs, la o valoare nominală de 1.396,2 miliarde lei și un deflator de 13% pentru trecerea în prețurile perioadei de bază (PIB 2021 a fost de 1.181,9 miliarde lei).

Ori, INS a comunicat deja un deflator de 15,5% după primele trei trimestre (circa1.000 miliarde lei nominal față de 825 miliarde lei anul trecut și un ritm de 5% real).Cum ar putea acest parametru cheie pentru trecerea între sumele nominale și avansul economic real să scadă la o medie anuală de doar 13% în ultimul trimestru, în contextul actualelor evoluții inflaționiste, rămâne să vedem.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an. Dintre sectoare, se remarca semiconductorii detalii

Deficitul bugetar, înrăutățit în septembrie până la -3,55% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la finele lunii septembrie până la 56,5 miliarde de lei (-3,55% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 14,8 miliarde lei mai detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Revolut

  Bună seara! Am citit ca puteți discuta cu cei de la revolut pe cale amiabilă pentru deblocarea ... detalii

 • Sesizare

  Bună ziua,alo vodafone problema e la voi,mai folosim și noi reteaua sau plătim degeaba,de ieri ... detalii

 • Credit adaptare locuință

  Buna ziua, am 46 ani, de un an de zile incadrat grad handicap grav cu însoțitor. Am nevoie de ... detalii

 • Sesizare

  Ce se întâmplă, am 4 abonamente la vodafone,nu pot comunica cu membrii familiei,zona Oltenița, ... detalii

 • Card ing young

  Am deschis un cont ing young pentru copil pentru bursa si nu reușesc sa atașez un card acestui ... detalii