ECONOMIE | Stiri economice

Ajustarea bugetară pe 2023, două treimi din creșterea veniturilor și o treime din scăderea cheltuielilor. Atenție la deflator!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-09 13:52

Proiectul bugetului pe 2023 prevede venituri de circa 539,6 miliarde lei (34,77% din PIB) și cheltuieli de 607,9 miliarde lei (39,17% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Deficitul rezultat, de 68,3 miliarde lei, ar urma să reprezinte 4,4% din PIB, valoare similară cu cea din 2019, anul în care România a ieșit din criteriul de echilibru bugetar.

Reintrarea în plafonul de cel mult 3% din PIB ar urma să se producă, în viziunea oficială, la limită pentru întreaga perioadă 2024 – 2026, după cum se arată în raportul la bugetul anului viitor. Observație importantă, deficitul structural ( acel celebru MTO la care făcea trimtere fostul președinte) ar urma să se reducă până la 2,71% din PIB în 2024, pentru a crește înapoi la 3,13% în 2026.

Chestiunea este una foarte importantă deoarece România va trebui să iasă din procedura de deficit excesiv declanșată la începutul lui 2020, din care am fost salvați temporar de apariția pandemiei. Deocamdată, anul viitor, ar urma să ajustăm deficitul cam două treimi prin creșterea încasărilor raportate la PIB (+0,89 puncte procentuale) și o treime prin reducerea cheltuielilor ( -0,45 pp, de unde o diminuare totală a deficitului cu 1,34 pp).

Destul de ciudat, proiecția ulterioară a datelor bugetului general consolidat spre reintrarea în plafonul de 3% ar urma să se facă exclusiv prin reducerea cheltuielilor raportate la PIB, simultan cu o scădere a încasărilor, ceea ce face din 2023 anul de maxim local al veniturilor relative pe care se bazează statul.

Pentru conformitate, vă prezentăm atât evoluția veniturilor, cât și evoluția cheltuielilor planificate între 2022 și 2023. Se poate observa că cea mai mare creștere a ponderii în total ar urma să o aibă veniturile de la UE (1,2 puncte procentuale, de la 12% până la 13,2% din total), peste avansul TVA (1 pp) și cu mult peste impozitul pe profit sau impozitele și taxele pe proprietate (+0,3 pp).

La polul opus, ar urma să scadă ponderile în materie de alte venituri fiscale (-1,8 pp, adică în principiu se vor lua mai puțini bani din profiturile întreprinderilor de stat), veniturile nefiscale 9-0,6 pp) și, surprinzător, accizele (-0,5 pp). Contribuțiile de asigurări sociale, cea mai mare componentă bugetară vor rămâne aproape constante, în jur de 30%.

Pe partea de cheltuieli, se remarcă un avans (dezirabil în teorie dar greu de transpus în practică) al sumelor alocate pentru investiții (+2,6 pp, de la 15,8% la 18,4% din total).

Pentru ca să se reducă ponderile la asistență socială (-1,4 pp, evoluție foarte puțin probabilă într-un an preelectoral), cheltuielile de personal și cele cu dobânzile (ambele cu câte -0,4 pp), acestea din urmă la credite contractate în sump crescută și la dobânzi mai mari în ultima perioadă. Cu 0,9pp ar urma să scadă și alocările pentru subvenții, ceea ce înseamnă extrem de mult, de la un nivel pe anul în curs de 2,8% din cheltuielile statului.

În fine, trebuie subliniat că punctul de plecare al raportului la bugetul pe anul viitor îl constituie prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de specialitate. Care vede un PIB în creștere cu 4,6% termeni reali pentru anul în curs, la o valoare nominală de 1.396,2 miliarde lei și un deflator de 13% pentru trecerea în prețurile perioadei de bază (PIB 2021 a fost de 1.181,9 miliarde lei).

Ori, INS a comunicat deja un deflator de 15,5% după primele trei trimestre (circa1.000 miliarde lei nominal față de 825 miliarde lei anul trecut și un ritm de 5% real).Cum ar putea acest parametru cheie pentru trecerea între sumele nominale și avansul economic real să scadă la o medie anuală de doar 13% în ultimul trimestru, în contextul actualelor evoluții inflaționiste, rămâne să vedem.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

  

Ultimele Comentarii