BANCI | Stirea Zilei

BNR a publicat regulamentul privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-25 18:08

Banca Nationala a României (BNR) a publicat, pe site-ul sau, Regulamentul BNR nr.4 din 2008 privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor. (Vezi documentul atasat)

BNR a decis, in 7 februarie, mărirea provizioanelor cerute băncilor la creditele acordate în valută, in incercarea de a limita cresterea accelerata a imprumuturilor in valuta.

Cerinta unor provizioane mai mari la creditele în valută este o măsură alternativă la majorarea rezervelor minime obligatorii - de 20% din pasivele în lei si 40% din cele în valută - pe care băncile comerciale trebuie să le constituie lunar la banca centrală, considerate deja foarte mari.

Decizia băncii centrale ar fi putut fi chiar mai aspră, deoarece unii membri ai consiliului de administratie au cerut o majorare mai amplă, a spus guvernatorul Mugur Isărescu.

"În cazul majorării provizioanelor, măsură decisă în cadrul sedintei de luni, s-a optat pentru un dozaj mediu, care să permită în continuare băncilor să acorde, în conditii confortabile, credite în valută, desi au fost voci din consiliul de administratie care au cerut o majorare mai amplă", a declarat Isărescu.

Guvernatorul a precizat că efectul deciziei va fi resimtit diferit de la bancă la bancă.

"Băncile au suficientă marjă de manevră. Ele pot trece de la creditarea în valută la creditarea în lei. Imediat, n-au cum să treacă pe pierdere, dar dacă nu vor reactiona imediat la aceste măsuri... E o decizie de management", a mentionat Isărescu.

Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascălu, precizează că majorarea provizioanelor la creditele în valută "înseamnă, în mod cert, costuri mai mari pentru bănci".

"Nivelul provizioanelor se calculează ca o matrice, în functie de bonitatea clientului, putând fi de aproximativ 15-20% din valoarea creditului", explicase, pentru NewsIn, traderul Millennium Bank, Ciprian Dascălu.

Alti bancheri au declarat insa ca masura nu-i afecteaza in nici un fel.

Astfel, presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, spune că decizia BNR de a majora nivelul provizioanelor în cazul creditelor în valută acordate de bănci românilor care obtin venituri în lei nu va afecta în nici un fel banca.

Dimpotrivă, conform standardelor de contabilitate internatională, banca este nevoită să asigure un nivel superior de provizioane (lichidităti aflate în rezervele băncii în cazul acoperirii riscurilor de nerambursare a creditelor) fată de cele impuse recent de BNR.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii