BANCI | Stirea Zilei

BNR a publicat regulamentul privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-25 18:08

Banca Nationala a României (BNR) a publicat, pe site-ul sau, Regulamentul BNR nr.4 din 2008 privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor. (Vezi documentul atasat)

BNR a decis, in 7 februarie, mărirea provizioanelor cerute băncilor la creditele acordate în valută, in incercarea de a limita cresterea accelerata a imprumuturilor in valuta.

Cerinta unor provizioane mai mari la creditele în valută este o măsură alternativă la majorarea rezervelor minime obligatorii - de 20% din pasivele în lei si 40% din cele în valută - pe care băncile comerciale trebuie să le constituie lunar la banca centrală, considerate deja foarte mari.

Decizia băncii centrale ar fi putut fi chiar mai aspră, deoarece unii membri ai consiliului de administratie au cerut o majorare mai amplă, a spus guvernatorul Mugur Isărescu.

"În cazul majorării provizioanelor, măsură decisă în cadrul sedintei de luni, s-a optat pentru un dozaj mediu, care să permită în continuare băncilor să acorde, în conditii confortabile, credite în valută, desi au fost voci din consiliul de administratie care au cerut o majorare mai amplă", a declarat Isărescu.

Guvernatorul a precizat că efectul deciziei va fi resimtit diferit de la bancă la bancă.

"Băncile au suficientă marjă de manevră. Ele pot trece de la creditarea în valută la creditarea în lei. Imediat, n-au cum să treacă pe pierdere, dar dacă nu vor reactiona imediat la aceste măsuri... E o decizie de management", a mentionat Isărescu.

Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascălu, precizează că majorarea provizioanelor la creditele în valută "înseamnă, în mod cert, costuri mai mari pentru bănci".

"Nivelul provizioanelor se calculează ca o matrice, în functie de bonitatea clientului, putând fi de aproximativ 15-20% din valoarea creditului", explicase, pentru NewsIn, traderul Millennium Bank, Ciprian Dascălu.

Alti bancheri au declarat insa ca masura nu-i afecteaza in nici un fel.

Astfel, presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, spune că decizia BNR de a majora nivelul provizioanelor în cazul creditelor în valută acordate de bănci românilor care obtin venituri în lei nu va afecta în nici un fel banca.

Dimpotrivă, conform standardelor de contabilitate internatională, banca este nevoită să asigure un nivel superior de provizioane (lichidităti aflate în rezervele băncii în cazul acoperirii riscurilor de nerambursare a creditelor) fată de cele impuse recent de BNR.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii