ECONOMIE | Analize economice

Constructiile - pe trend crescător, peste prognoza oficială

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-11-25 09:15

În luna septembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 8,2% pe seria brută și cu 3,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au favorizat revenirea iar trendul este crescător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, rezultatele au fost încă și mai bune (+26,4% pe seria brută și +27,2% pe cea ajustată la sezonalitate). Per total, rezultă că, după o lună iulie ceva mai slabă, asistăm la o creștere de activitate, datele pentru intervalul ianuarie – septembrie fiind +8,9% pe seria brută și +6,6% pe seria ajustată.

În primele nouă luni ale anului curent, pe elemente de structură, toți indicatorii au fost pozitivi pe seria brută, valoarea maximă fiind consemnată la construcțiile noi (+10,1% față de luna anterioară și +18,9% comparativ cu septembrie 2021, deși numai +5,8% cumulat la 9 luni).

Reparațiile capitale și reparațiile curente au performat mai slab și chiar au intrat în domeniul negativ pe seria ajustată comparativ cu august 2022, deși indicatorii față de septembrie 2021 (+69,5%, respectiv, +35,0%) și cumlulați la 9 luni (+12,9%, respectiv +17,1%) arată foarte bine.

Pe obiecte de construcţii, se poate decela o problemă pe segmentul clădirilor rezidențiale, aflate în stagnare față de septembrie 2021 (-0,3% brut, respectiv +0,8% ajustat), cu un avans brut cumulat pe 9 luni din 2022 de doar 4% (+5,4% după ajustarea la sezonalitate).

Spre comparație, clădirile nerezidențiale au bifat un ritm brut de +19,4% de la începutul anului, în pofida unor rezultate amestecate pe septembrie față de luna anterioară (+7% brut dar -4,6% ajustat).

Construcțiile inginerești au mers cel mai bine în septembrie 2022, cu ritmuri de +37,3% față de aceeași lună a anului precedent și un avans brut de peste 11% față de luna anterioară. Cu toate acestea, ritmul cumulat pe primele nouă luni rămâne mai modest (+5,4% brut și, din păcate, -0,1% ajustat), în contextul constrângerilor bugetare.

Per total, situația s-a ameliorat și a depășit după primele trei trimestre prognoza oficială (producție fizică de +6,2%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după primele 9 luni ale anului, consemnăm un avans cu 2,7 puncte procentuale mai mare (deși doar 0,4 pp în varianta ajustată), pe un trend pozitiv care va susține avansul PIB per total.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice„Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în noiembrie 2022 cu 0,55% față de luna anterioară (de circa patru ori mai puțin față de octombrie) dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu detalii

Preturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni

Creșterea anuală a prețurilor în 2022 a fost de 16,37%, după ce inflația lunară a coborât în decembrie la cea mai redusă valoare din ultimele 13 luni (+0,37%), potrivit datelor publicate de INS. Reducerea după vârful atins în luna anterioară a fost detalii

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare detalii

Deficitul contului curent a ajuns la 23 miliarde euro. Acoperirea datoriei pe termen scurt, ameliorată semnificativ

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele zece luni din 2022 un deficit de circa 23 miliarde euro, în creștere cu peste 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică detalii

  

Ultimele Comentarii