ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Producția industrială, cu o optime sub nivelul din urmă cu patru ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-11-23 11:16

România a consemnat în septembrie 2022 o creștere de 12,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută dar o scădere de -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a ajutat puternic rezultatul dar perspectiva rămâne aproape stabilă.

În pofida efectului de bază, dat de revenirea robustă a activității economice după epuizarea efectelor majore ale pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare marginal mai bună atât pe seria brută (+0,8%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (+1,6%).

Cumulat pe primele nouă luni ale anului, s-a înregistrat o diminuare de -1,0% brut și -1,6% ajustat. Ceea ce se constituie într-un rezultat îngrijorător pentru perspectivele de creștere economică pe anul în curs, industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB. Reamintim că prognoza oficială a Comisiei Naționale de specialitate a fost revizuită în jos de la +1,5% în primăvară, la +0,6% în vară, pentru a ajunge la -1,2% în varianta de toamnă.

În structură, datele arată mai bine pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un avans de 15,6% (de la -8,6% în luna anterioară) și o creștere de 2,3% comparativ cu aceeași lună a anului anterior. Se observă o ușoară tendință de revenire pe perioada cumulată de la începutul anului.

Pe fondul creșterii prețurilor la electricitate, petrol și gaze naturale, s-a consemnat o scădere conjuncturală a activității pe segmentul de energie (-4% în septembrie) și o reducere mai ponderată pe segmentul extracției (-2,4% față de luna precedentă), cu indice cumulat la 9 luni mai bun față de energie.

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună august pe intervalul 2017 - 2022, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).

Situația este problematică, conform datelor INS, deoarece producția industrială la mijlocul anului 2022 s-a situat, în termeni reali, cu aproape șase procente sub cea din urmă cu cinci ani și aproximativ o optime (-12,8 puncte procentuale) sub nivelul maxim, atins în septembrie 2018.

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în prima jumătate a anului, se numără repararea și întreținerea echipamentelor (+35,8%), tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor (+25,3%) și marochinăria (+23,3%), urmate la mare distanță de produsele din prelucrarea țițeiului (+10,2%), producția de mașini, utilaje și echipamente (+9%) și fabricarea altor mijloace de transport (+8,1%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate s-au situat ramuri critice, precum fabricarea produselor și substanțelor chimice (-21,1%), prelucrarea lemnului (-11,9%), industria metalurgică (-10,6%), extracția petrolului brut, producția de mobilă (ambele cu -5%) și fabricarea echipamentelor electrice (-4,7%).

Cifra de afaceri, creștere nominală dar scădere în termeni reali
Pe fondul majorării prețurilor industriale până la aproape 47% (chiar 63% la intern), cifra de afaceri din industrie pe primele nouă luni ale anului (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 26,6% în termeni nominali față de aceeași perioadă din 2021. Adică undeva la circa -14% în termeni reali.

Situația este încă și mai puțin bună în cazul industriei prelucrătoare, a cărei cifră de afaceri s-a majorat în termeni nominali cu doar 24,2%, cu valori mai mari în cazul bunurilor intermediare (+25,4%) și bunuri de uz curent (+22,8%), dar relativ reduse la bunuri de capital (+17,9%) și bunuri de folosință îndelungată (+11,2%).

În ceea ce privește perspectiva de activitate pentru anul în curs, trebuie semnalată evoluția pozitivă față de luna anterioară a comenzilor noi (+24%) și faptul că sunt mai mari cu 22,9% în termeni nominali față de aceeași lună din 2021.

Comparația cu valoarea cumulată la 9 luni, de 19,4%, ne indică un trend ușor crescător (18,9% la finele lui august).

Diferențele sunt semnificative în structură, unde intervalul ianuarie – septembrie a adus majorări peste media generală la bunuri intermediare (+23,1%) și la bunuri de folosință îndelungată (+21,1%). La bunuri de uz curent (+18,6%) și la bunuri de capital (+17,1%), avansurile cumulate au fost mai modeste. 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaComerțul cu amănuntul - avansul de 4,5%, păstrat după primele 11 luni ale anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută dar a scăzut cu 0,1% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Deficitul comercial, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, în noiembrie 2022

Exporturile lunare au urcat la 8,43 miliarde euro iar deficitul comercial a scăzut sub 2,6 miliarde euro, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, potrivit datelor publicate de INS. Cu toate acestea, ar fi de reținut că ritmul de creștere al exporturilor față de aceeași detalii

„Inflația industrială”, ajunsă conjunctural la cel mai mic nivel din acest an

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în octombrie 2022 cu 2,24% față de luna anterioară dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu aceeași lună a anului precedent, respectiv 41,08%. Cu detalii

Producția industrială, cu o optime sub nivelul din urmă cu patru ani

România a consemnat în septembrie 2022 o creștere de 12,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută dar o scădere de -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea detalii

  

Ultimele Comentarii