Stiu totul despre banci | Educatie financiara

De ce a majorat BNR dobanda de politica monetara la 6,75%? Decizia, explicata pe intelesul tuturor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-11-18 16:15

BNR a crescut rata de referinta semnificativ pe parcursul ultimului an, de la 1,5% in octombrie 2021 la 6,75% in noiembrie 2022. In acelasi timp, inflatia a avansat de la 6,29% in septembrie 2021 la 15,32% in octombrie 2022.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,75%, in ultima sedinta din 8 noiembrie 2022.

De ce a luat BNR aceasta decizie? Pentru a reduce inflatia, care a ajuns la 15,32% in luna octombrie 2022, cu mult peste tinta bancii centrale, de +/- 2,5%. Strategia de politica monetara a BNR este tintirea directa a inflatiei.

Cum se reduce inflatia, prin majorarea dobanzii de referinta?

Dobanda de politica monetara a BNR influenteaza dobanzile pietei interbancare valabile pentru imprumuturile intre banci (ROBOR), iar acestea, la randul lor impacteaza dobanzile la creditele acordate populatiei si firmelor.

Concret, atunci cand BNR creste dobanda de referinta, ratele ROBOR vor creste si ele si implicit si dobanzile la creditele acordate de banci.

ROBOR-ul urmeaza tendinta dobanzii de politica monetara (grafic BNR)
ROBOR-ul urmeaza tendinta dobanzii de politica monetara (grafic BNR)

Cu cat dobanzile la credite sunt mai mari, cu atat populatia si firmele isi vor reduce volumul de credite, iar cei care au deja imprumuturi, vor plati mai mult la ratele lunare.

In consecinta, populatia si firmele vor avea mai putini bani pentru consum, ceea ce inseamna scaderea cererii de produse si servicii, efectul fiind o diminuare a preturilor si scaderea ratei inflatiei.

De ce a crescut inflatia?

Principalul motiv sunt cresterile puternice ale preturilor la energie: curent, gaze, combustibili. Un alt motiv sunt problemele privind oferta de produse, cauzate de razboiul dintre Rusia si Ucraina si de pandemia coronavirusului.

Trebuie mentionat ca inflatia nu a crescut doar in Romania, ci in toata Europa, dar si in Statele Unite si alte tari din lume. In consecinta, si dobanzile din alte tari sunt in crestere.

Ritmul de crestere a inflatiei din Romania este chiar mai redus decat in alte tari vecine (vezi aici detalii).

Cum este afectata economia de cresterea dobanzii BNR si a inflatiei?

Economia este afectata de cresterea dobanzilor si a inflatiei. Intrucat populatia va consuma mai putin, din cauza cheltuielilor mai mari cu ratele la credite si cu preturile la energie si alimente, firmele vor reduce si ele productia de bunuri si servicii.

In consecinta, Produsul Intern Brut (PIB) va inregistra un ritm de crestere diminuat sau chiar o stagnare in urmatoarea perioada, conform BNR.

„Cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate”, se arata in comunicatul BNR.

Cat va mai creste dobanda BNR?

BNR a crescut rata de referinta semnificativ pe parcursul ultimului an, de la 1,5% in octombrie 2021 la 6,75% in noiembrie 2022.

In acelasi timp, inflatia a avansat de la 6,29% in septembrie 2021 la 15,32% in octombrie 2022. (vezi graficul de sus)

BNR adopta decizia de majorare a dobanzii in functie de evolutia inflatiei, ceea ce inseamna ca daca inflatia va continua sa creasca, atunci si BNR va mai urca dobanda.

Insa conform analizei BNR, inflatia se afla la un nivel de platou, adica se plafoneaza, ceea ce inseamna ca nu va mai creste si va urma o tendinta de scadere.

Prognoza inflatiei (grafic BNR)
Prognoza inflatiei (grafic BNR)

In comunicatul BNR se mentioneaza „perspectiva inversării traiectoriei ratei anuale a inflației după ajungerea pe un platou în trimestrul IV 2022”.

„Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024…”

Si analistii economici considera ca BNR nu va mai majora dobanda peste nivelul de 6,75%. (vezi aici detalii)

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanda de politica monetara  Produsul Intern Brut (PIB)  Educatie financiara  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraE bine sa schimb ROBOR-ul la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa? Calcul estimativ al ratelor in urmatorii 5 ani

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi daca primiti o oferta de schimbare a dobanzii variabile indexata cu ROBOR la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa in primii ani este cealalta dobada fixa, adica marja fixa care intra in calculul dobanzii variabile dupa perioada cu dobanda detalii

Ce este politica monetara si cum se aplica?

Politica monetara reprezinta deciziile adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de alte banci centrale din lume in scopul cresterii sau scaderii dobanzilor la credite si depozite si pentru a controla volumul de bani din piata bancara si din economie. Care sunt detalii

Credius mi-a pus poprire, desi am platit anticipat tot creditul. E posibil asa ceva?

"Bună ziua. Am o întrebare la dumneavoastră. Am făcut un împrumut la credius de 1500 de lei din care doar 800 Am primit. Eu am restituit toată suma înapoi dar ei nu mi au spus ca am făcut ratele pe o durata de 5 ani. Am renunțat sa plătesc pentru ca mi sa părut prea detalii

De ce a majorat BNR dobanda de politica monetara la 6,75%? Decizia, explicata pe intelesul tuturor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,75%, in ultima sedinta din 8 noiembrie 2022. De ce a luat BNR aceasta decizie? Pentru a reduce inflatia, care a ajuns la 15,32% in luna octombrie 2022, cu mult peste detalii

  

Ultimele Comentarii