ECONOMIE | Stiri economice

Creștere economică de 4% pe T3 2022. Atenție la deflator!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-11-18 09:09

Produsul Intern Brut (PIB) pe al treilea trimestru din 2022 a crescut cu 4% în termeni reali și cu 4,7% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Potrivit INS, rezultatul cumulat pe primele trei trimestre ale anului curent a fost de +5% pe seria brută, deși numai +4,3% pe seria ajustată sezonier.

Avansul faţă de trimestrul precedent a fost de 1,3%, cea mai mare valoare dintre statele care au comunicat datele-semnal la Eurostat, alături de Cipru și peste Polonia(+0,9%) și peste Suedia (+0,7%) și Bulgaria (+0,6%). Principalele noastre partenere în comerțul exterior au înregistrat valori ceva mai mici, cu Italia la +0,5%, Germania menținută surprinzător în domeniul pozitiv (+0,3%) și Franța la +0,2%.

De reținut, valoarea bună de creștere pe al treilea trimestru al anului curent a venit pe fondul unui efect de bază defavorabil. Raportarea rezultatului s-a făcut față de un rezultat economic pe T3 2021 (+6,9%) care a confirmat revenirea din pandemie. Apoi, în T4 2021, s-a produs o încetinire la doar +1,3%, echivalentă cu reeditarea rezultatului din T4 2019, ultimul dinaintea pandemiei (-1,3% în T4 2020).

Distribuția PIB pe T1-T3 la T4, în mod uzual de tip 70%/30%, cu pondere relativă mai mare a ultimului trimestru, arată că, pentru a se realiza prognoza curentă de creștere economică a CNSP (+4,6%), ar fi necesar în T4 2022 un rezultat brut de +3,7%, altminteri favorizat de efectul de bază al rezultatului ceva mai slab de la finalul anului trecut. Astfel, obținerea nivelului scontat per total în 2022 depinde de păstrarea în intervalul octombrie – decembrie a unui avans economic relativ robust în condițiile date.

Întrucât seria ajustată sezonier a fost modificată semnificativ față de ultima variantă prezentată (cea din 12 octombrie 2022), vă prezentăm și situația la zi a evoluției economice de la un trimestru la altul. De remarcat scăderea masivă a valorii comunicate pentru primul trimestru al anului curent, de la +5,3% la doar 1,5% (probabil, după revizuirea ajustării cu prețurile), deși pentru T2 a fost păstrat nivelul de 1,3%.

În context, iată cum a evoluat valoarea estimată pentru PIB 2022 pe parcursul celor mai recente patru prognoze oficiale, care au condus la ajustări substanțiale succesive ale principalilor parametri macroeconomici. Cu observația foarte importantă că pe parcurs s-au adăugat peste 80 miliarde lei la rezultatul economic iar creșterea avută în vedere la construcția bugetară s-a mărit cu 0,3 puncte procentuale.

Astfel, se prefigurează un PIB în termeni nominali semnificativ mai mare decât cel anunțat inițial pentru anul 2022. Din păcate, însă, prognoza de inflație a urcat și ea concomitent și foarte mult (de la 9,5% spre 15,2% pe final de an ca prețuri la consumator și, atenție, Banca Națională a anunțat deja un nivel de 16,3%. Deja, pe estimarea din octombrie, deflatorul utilizat la trecerea rezultatului economic în prețurile perioadei de bază, pentru a obține creșterea reală a PIB, a ajuns mai mult decât dublu.

În acest moment, întrebarea nu este dacă PIB-ul va ajunge la aproape 1.400 miliarde lei ci dacă deflatorul nu va fi mai mare decât cel recent revizuit, dar păstrat sub nivelul IPC.

Experiența anilor anteriori arată anterioară arată că, deși subestimat sistematic la momentul primelor prognoze, deflatorul s-a situat PESTE inflația medie. Ceea ce ar reduce rezultatul creșterii economice anticipate, în termeni reali.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePrognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an. Dintre sectoare, se remarca semiconductorii detalii

  

Ultimele Comentarii