ECONOMIE | Stiri economice

Creștere economică de 4% pe T3 2022. Atenție la deflator!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-11-18 09:09

Produsul Intern Brut (PIB) pe al treilea trimestru din 2022 a crescut cu 4% în termeni reali și cu 4,7% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Potrivit INS, rezultatul cumulat pe primele trei trimestre ale anului curent a fost de +5% pe seria brută, deși numai +4,3% pe seria ajustată sezonier.

Avansul faţă de trimestrul precedent a fost de 1,3%, cea mai mare valoare dintre statele care au comunicat datele-semnal la Eurostat, alături de Cipru și peste Polonia(+0,9%) și peste Suedia (+0,7%) și Bulgaria (+0,6%). Principalele noastre partenere în comerțul exterior au înregistrat valori ceva mai mici, cu Italia la +0,5%, Germania menținută surprinzător în domeniul pozitiv (+0,3%) și Franța la +0,2%.

De reținut, valoarea bună de creștere pe al treilea trimestru al anului curent a venit pe fondul unui efect de bază defavorabil. Raportarea rezultatului s-a făcut față de un rezultat economic pe T3 2021 (+6,9%) care a confirmat revenirea din pandemie. Apoi, în T4 2021, s-a produs o încetinire la doar +1,3%, echivalentă cu reeditarea rezultatului din T4 2019, ultimul dinaintea pandemiei (-1,3% în T4 2020).

Distribuția PIB pe T1-T3 la T4, în mod uzual de tip 70%/30%, cu pondere relativă mai mare a ultimului trimestru, arată că, pentru a se realiza prognoza curentă de creștere economică a CNSP (+4,6%), ar fi necesar în T4 2022 un rezultat brut de +3,7%, altminteri favorizat de efectul de bază al rezultatului ceva mai slab de la finalul anului trecut. Astfel, obținerea nivelului scontat per total în 2022 depinde de păstrarea în intervalul octombrie – decembrie a unui avans economic relativ robust în condițiile date.

Întrucât seria ajustată sezonier a fost modificată semnificativ față de ultima variantă prezentată (cea din 12 octombrie 2022), vă prezentăm și situația la zi a evoluției economice de la un trimestru la altul. De remarcat scăderea masivă a valorii comunicate pentru primul trimestru al anului curent, de la +5,3% la doar 1,5% (probabil, după revizuirea ajustării cu prețurile), deși pentru T2 a fost păstrat nivelul de 1,3%.

În context, iată cum a evoluat valoarea estimată pentru PIB 2022 pe parcursul celor mai recente patru prognoze oficiale, care au condus la ajustări substanțiale succesive ale principalilor parametri macroeconomici. Cu observația foarte importantă că pe parcurs s-au adăugat peste 80 miliarde lei la rezultatul economic iar creșterea avută în vedere la construcția bugetară s-a mărit cu 0,3 puncte procentuale.

Astfel, se prefigurează un PIB în termeni nominali semnificativ mai mare decât cel anunțat inițial pentru anul 2022. Din păcate, însă, prognoza de inflație a urcat și ea concomitent și foarte mult (de la 9,5% spre 15,2% pe final de an ca prețuri la consumator și, atenție, Banca Națională a anunțat deja un nivel de 16,3%. Deja, pe estimarea din octombrie, deflatorul utilizat la trecerea rezultatului economic în prețurile perioadei de bază, pentru a obține creșterea reală a PIB, a ajuns mai mult decât dublu.

În acest moment, întrebarea nu este dacă PIB-ul va ajunge la aproape 1.400 miliarde lei ci dacă deflatorul nu va fi mai mare decât cel recent revizuit, dar păstrat sub nivelul IPC.

Experiența anilor anteriori arată anterioară arată că, deși subestimat sistematic la momentul primelor prognoze, deflatorul s-a situat PESTE inflația medie. Ceea ce ar reduce rezultatul creșterii economice anticipate, în termeni reali.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii