BANCI | Opinie

Dobanzile la credite nu sunt mari ca istoric, dar ustura la buzunar, spune guvernatorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-11-14 19:53

Cresterile de dobanda la credit nu sunt foarte mari din punct de vedere istoric, dar din perspectiva celui care plateste, intr-adevar ustura la punga, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia.

Dar orice comparatie cu perioada de represiune financiara din care omenirea a iesit nu este o comparatie utila. Pentru ca perioada dobanzilor scazute, puternic real negative, pe tot palierul si uneori chiar nominal negative este o perioada depasita. Nu are rost sa ne comparam cu ce a fost in urma cu 3-4 ani pentru ca ne iluzionam. Nu se mai repeta. Trebuie sa ne comparam cu o perioada normala, in care usor-usor omenirea va intra, a adaugat el.

Guvernatorul a facut aceasta declaratie in contextul diminuarii volumului de credite acordate de banci, din cauza cresterii dobanzilor.

Daca ne uitam pe graficul din fotografie cu evolutia dobanzilor la credite, observam ca, intr-adevar, dobanzile din prezent, desi in crestere puternica pe perioada ultimului an, se afla la un nivel apropiat de cele din 2018-2019, din urma cu doar patru ani.

Fata de acum 10 ani, in 2012, dobanzile din prezent sunt inca mult mai mici, cu patru puncte, in cazul creditelor pentru persoanele fizice, in timp ce la finantarile pentru companii sunt aproape la acelasi nivel ca atunci.

In 2012 a fost o perioada de recesiune economica, dupa criza financiara mondiala (Great Recession) din 2007-2008, care a determinat inceperea perioadei de represiune financiara, cu dobanzi aproape de 0 si negative, la nivel european si in Statele Unite.

Ce se va intampla in urmatoarea perioada cu dobanzile? BNR a semnalat ca inflatia a atins un platou si urmeaza sa scada, ceea ce i-a determinat pe analistii economici sa presupuna ca dobanda de politica monetara nu va urca mai mult de 6,25%, la cat a ajuns in prezent.

Ceea ce inseamna ca nici dobanzile la credite nu vor mai creste, urmand un nou ciclu, de scadere. Dar nu ne vom mai intalni cu niveluri atat de mici ca acum cativa ani, dupa cum a avertizat Mugur Isarescu.

Taguri: dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  credite noi  dobanzi credite  banca  dobanzi credite ipotecare  inflatia  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

cosming
Mda
Deci tot ce sa întâmplat până acum, de 10 ani încoace, a fost doar o relaxare care sa ne facă să lăsăm garda jos dpdv financiar iar de acum încolo o vom duce mai prost în funcție de evoluția economică. Practic zice el Isărescu: s-au terminat petrecerea, trebuie sa faceți curățenie și apoi plecați ?!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor

Practica la nivelul Uniunii Europene privind modalitatea de calcul al ratelor arată că toate cele 15 state verificate utilizează cele două metode de rambursare a creditelor reglementate în România, respectiv ratele egale (anuitățile) și ratele descrescătoare, detalii

De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?

Stirea (identica) publicata de Hotnews si Profit ca "mai multe banci", fara sa se spuna cate si care, vor majora comisioanele pentru retrageri si depuneri de numerar, "ca urmare a intarii in vigoare a legii privind limitatea numerarului" este ilogica. De ce sa majorezi comisioanele detalii

Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania

Simona Halep este sustinuta de Banca Transilvania (BT) si dupa ce tenismena a fost suspendata timp de 4 ani pentru dopaj. "Simona, rămâi campioana noastră și a României. Suntem cu tine în luptă. Stay strong!", este postarea BT pe Facebook (vezi detalii

 



 

Ultimele Comentarii