ECONOMIE | Stiri economice

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-11-07 12:20

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în agricultură au consemnat o scăderi marginale (-0,2% și, respectiv, -0,7%).

Șase regiuni au consemnat valori pozitive per total, puternic influențate de producția vegetală, la rândul ei dependentă de efectul de bază și de condițiile meteo mai favorabile. Topul a fost dominat de Sud-Est (+52,3%, după un salt excepțional al producției vegetale, +82,5%), Sud-Muntenia (+20,8%) și Nord-Est (+17,3%), urmate de regiunea Capitalei (+10,2%).

La polul opus, urmare a rezultatelor negative pe partea de cereale și alte plante, s-au situat regiunile Nord-Vest (-1,5%) și Vest (-4,1%), pentru care au contat și rezultatele anterioare mai bune. De reținut, singurul caz în care am avut creșteri ale rezultatelor pe toată linia la nivelul regiunilor de dezvoltare s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est.

Îngrijorător din perspectiva creșterii masive a importurilor de carne și preparate din carne, producția animală s-a redus în cinci din cele opt regiuni ale țării, cu un declin major în București-Ilfov (-27,1%). Serviciile agricole au avut rezultate amestecate, cu creșteri în 5 din cele 8 regiuni, dar cu variații majore (de la -36,4% în Sud-Vest Oltenia până la +27,4% în Nord-Est).

Per total, producția ramurii agricole a urcat în prețuri curente la cea mai mare valoare din 2011 încoace, în condițiile în care producţia vegetală a fluctuat destul de puternic, fiind dependentă de condiţiile de vreme care au determinat producția vegetală. Producţia animală a urcat la circa 28 miliarde lei dar ponderea ei a continuat tendința de scădere, până la cea mai redusă pondere din ultimii ani (circa 27%).

Importanța agriculturii în formarea PIB, pe trend de revenire

Contribuția agriculturii la creşterea economică consemnată anul trecut a fost de 4,3% ceea ce a continuat trendul de revenire înapoi spre nivelul din 2018. Urmare a creșterii semnificative a producției vegetale (din păcate, cu un grad de valorificare scăzut), în pofida reculului lent dar sistematic din zootehnie, ne-am îndepărtat de recordul negativ din 2016, când agricultura s-a dus sub pragul de 4% din PIB.

Astfel, reamintim că deficitul schimburilor comerciale pe zona alimentară s-a situat anul trecut la circa -1,7 miliarde euro. Pentru referință, menționăm că această valoare a fost cu peste 50% mai mare decât singurul deficitul sectorial înregistrat pe zona de maşini şi echipamente de transport (circa -1,1 miliarde euro).

Dacă în anul 2014, am fost aproape în echilibru (importuri acoperite 100% cu exporturile) în comerțul exterior cu produse alimentare, gradul de acoperire a coborât rapid la doar 70% în 2018 pentru a reveni la aproape 80% în 2021 și a ajuns la 83% după primele opt luni din 2022. Îmbunătățire insuficientă pentru o țară care ar avea resurse naturale și condiții pedo-climatice pentru a-și asigura hrana întregii populații din surse interne, plus disponibilități pentru export.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii