ECONOMIE | Ministerul Finantelor

Datoria publică, 48,8% din PIB pe date operative, in august 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-31 10:28

Datoria publică a României a fost în august 2022 de 48,8% din PIB, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a urcat la circa 628 miliarde lei (de la 622 miliarde lei la mijlocul anului) iar raportarea s-a făcut la cel mai recent rezultatul economic anunțat de INS pentru cele patru trimestre anterioare, circa 1.289 miliarde lei.

Precizăm că recent (pe 12 octombrie) s-a efectuat ajustarea înlocuirii în calcul a rezultatului economic pentru T2 2021 (275,2 miliarde lei) cu cel pentru T2 2022 (336,0 miliarde lei).

Astfel, suma la zi a ultimelor patru trimestre luate în calculul PIB s-a majorat de la 1.227,7 miliarde lei până la 1.288,6 miliarde lei.

Astfel, nivelul datoriei publice raportat la PIB a păstrat aceeași valoare cu cea de la finele anului 2021 (după apariția rezultatului pe T3, ar putea chiar să scadă). Ceea ce permite evitarea pragului de 50% de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor.

Desigur, datele din varianta provizorie 2 referitoare la avansul PIB vor mai suferi ajustări iar deflatorul va fi recalculat succesiv, conform metodologiei aprobate. Totuși, va rămâne un spațiu de 1,2 puncte procentuale pentru avansul datoriei publice (cam 16 miliarde lei) pentru a ne încadra sub limita de 50% prin raportarea la PIB.

De reținut, păstrarea datoriei sub pragul menționat s-a făcut în baza unui avans economic care NU va mai putea fi repetat în ultimele trimestre ale anului. Mai ales în condițiile crizei actuale, care prefigurează o perioadă de recesiune pentru economiile germană, italiană și franceză, cu care derulăm aproape jumătate din schimburile externe.

Practic, vom asista la o cursă între creșterea tot mai redusă a PIB (atenție la deflatorul luat în calcul, ce apare subevaluat în prezent) și cea a îndatorării sub presiunea obligațiilor sumate de stat (unde subvențiile pentru energie se anunță a fi peste cele 16 miliarde lei amintite mai sus), cu marje strânse de derapaj financiar potențial și eventualitatea trecerii la măsuri de austeritate.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul FinantelorCum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?

Nici in Declaratia Unica (Formularul 212 al ANAF) nici in alte materiale informative ale ANAF nu se arata cum se gaseste contul IBAN al Trezoreriei in care se poate plati Declaratia Unica, prin transfer bancar. Iata cum gasiti conturile IBAN pentru plata obligatiilor din Declaratia detalii

Declaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reamintește contribuabililor că termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Formular 212) este data de 25 mai
2022, inclusiv, conform unui detalii

Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele

Datoria publică a României a crescut în luna februarie 2022 la 50,6% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de 596,9 miliarde lei iar raportarea s-a făcut la PIB cumulat detalii

Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation

Executivul a aprobat miercuri, 16 martie a.c., Ordonanța de Urgență elaborată de Ministerul Finanțelor prin care este reglementată finanţarea programelor IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST - pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT - pentru sectorul construcţiilor și INNOVATION - pentru invenţii şi inovaţii, conform unui comunicatul al Ministerului Finantelor, in care se adauga: Obiectivul programelor este facilitarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurarea continuităţii activităţii. MF va implementa aceste programe sub formă de scheme de ajutor de stat în baza cărora se vor acorda garanții detalii

  

Ultimele Comentarii