ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Construcțiile, „în linie” cu prognoza oficială și pe trend crescător

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-28 11:47

În luna august 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 8% pe seria brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au favorizat revenirea iar trendul este îmbucurător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, rezultatele au fost similare și puternic pozitive (+15,7% pe seria brută și +15,6% pe cea ajustată la sezonalitate).

Per total, rezultă că, după o lună iulie ceva mai slabă, asistăm la o creștere de activitate, datele pentru intervalul ianuarie – august fiind +6,6% pe seria brută și +4,5% pe seria ajustată.

În primele opt luni ale anului curent, pe elemente de structură, aproape toți indicatorii au rămas pozitivi, cu o singură excepție la construcțiile noi (-1,2% pe seria ajustată față de luna anterioară, deși +4,8% în termeni bruți).

De remarcat ritmurile foarte ridicate față de aceeași lună a anului anterior la reparații capitale (+34,3% ajustat) și întreținere și reparații curente (+32,3% ajustat).

Pe obiecte de construcţii, se poate vedea o problemă pe segmentul clădirilor rezidențiale, aflate în declin, atât pe cifre brute cât și ajustate, față de august 2021 (-1,3%, respectiv -1,2%), deși a bifat un avans brut marginal față de iulie 2022 (+1,2%, deși -1,6% după ajustarea la sezonalitate).

Clădirile nerezidenţiale și construcțiile inginerești au mers mult mai bine, cu ritmuri de peste +20% august 2022 față de august 2021 și avans brut de peste 10% față de luna anterioară. Cu toate acestea, ritmul cumulat pe primele opt luni rămâne foarte modest la acestea din urmă (+1,1% brut și, din păcate, -3,8% ajustat), în contextul constrângerilor bugetare.

Per total, situația s-a ameliorat și intră „în linie” cu prognoza oficială (producție fizică de +5,0%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după primele 8 luni ale anului, consemnăm un avans de 6,6% brut și 4,5% ajustat în raport cu aceeași perioadă din 2021, pe un trend de revenire.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica„Inflația industrială”, în scădere la cel mai redus nivel din ultimele patru luni

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a scăzut în septembrie 2022 cu 1% față de luna anterioară și a coborât la cea mai mică valoare din ultimele patru luni, respectiv 46,68%. Datele detalii

Construcțiile, „în linie” cu prognoza oficială și pe trend crescător

În luna august 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 8% pe seria brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a detalii

Evoluția PIB pe 2020, păstrată la -3,7% în varianta definitivă, dar cu schimbări substanțiale în structură

INS a confirmat valoarea definitivă pentru creșterea PIB în termeni reali pe 2020 la -3,7%, la fel ca în varianta semidefinitivă de anul trecut. Deși valoarea rezultatului economic exprimată în termeni nominali a fost majorată cu aproape detalii

Vânzările cu amănuntul, în pierdere de viteză in luna august 2022

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna august 2022 față de luna anterioară cu 2,7% pe seria brută dar numai +0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

  

Ultimele Comentarii