ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent, în creștere cu 58% după primele opt luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-17 08:00

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 8 luni din 2022 un deficit de aproape 17 miliarde euro, în creștere cu 58% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR.

Este o valoare care indică o probabilă depășire a prognozei oficiale, Comisia Națională de specialitate avansând prognoza de -22 miliarde euro pentru întreg anul în curs.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o creștere de 50% a deficitului extern (de la 8,7 miliarde euro la peste 13 miliarde euro). Majorarea cu 47% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa -14,4 miliarde euro până la 21 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 41% al soldului pozitiv la servicii (de la 5,7 miliarde euro spre 8 miliarde euro).

S-au îmbunătățit soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+29%) și rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+24%). Odată cu relansarea deplasărilor, deficitul din turism s-a majorat la -1.415 milioane euro față de -1.141 milioane euro (+24%). Totuși, gradul de acoperire pe acest sector a crescut ușor, de la 58% pe primele 8 luni din 2021, până la 68% pe primele 8 luni din 2022.

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare s-a majorat cu 85%, de la -2.862 milioane euro la -5.285 milioane euro. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu 17%, în timp ce ieșirile s-au majorat cu doar 4%. Astfel încât s-a trecut de la un sold net pozitiv de 804 milioane euro la unul mai mare cu două treimi (1.350 milioane euro).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2022 au totalizat 6.474 milioane euro, cu 46% peste cele 4.420 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4.204 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 2.270 milioane euro.

Datoria externă totală a fost în august 2022 de 141,72 miliarde euro, cu 5,14 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. De reținut scăderea consemnată pe segmentul datoriei pe termen lung (aproape -1,2 miliarde euro), în timp ce întreaga creștere a venit din sporul consemnat pe termen scurt (+6,3 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul celei de-a opta luni a anului curent a urcat la 15,2% dar a rămas sub nivelul de 17% consemnat la sfârșitul lui 2021. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a diminuat la numai 4,2 luni, față de 4,9 luni la 31 decembrie 2021.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a scăzut de la 79,4% în decembrie 2021 la doar 74,3% în august 2022, după ce în 2020 trecuse pragul de 90% și urcase la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, majorat cu 60% după primele trei trimestre ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele trei trimestre din 2022 un deficit de peste 20 miliarde euro, în creștere cu circa 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care detalii

România s-a menținut pe locul zece în UE la inflația anuală

România s-a menținut în luna septembrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 58% după primele opt luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 8 luni din 2022 un deficit de aproape 17 miliarde euro, în creștere cu 58% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică o probabilă detalii

IFN-urile inscrise in Registrul Special al BNR

Un numar de 71 de Institutii Financiare Nebancare (IFN) sunt inscrise in Registrul Special al BNR, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.  Iata datele statistice publicate de BNR cu datele de identificare ale IFN-urilor inscrise in Registrul Special: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI REGISTRUL SPECIAL INSTITUŢII FINANCIARE NEBANCARE
LA DATA DE 31.08.2022 Partea I - Active  Secţiunea a) - Credite de consum
Înscrierea în Registrul Special Înscrierea în Registrul General Denumirea Instituţiei Financiare Nebancare Adresa sediului social Cod unic de
înregistrare Înmatriculare în
Registrul Comerţului Observaţii
Număr Data Număr Data Număr detalii

  

Ultimele Comentarii