ECONOMIE | Analize economice

Deficitul lunar în comerțul exterior, majorat cu 86% in august 2022!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-12 11:25

Deficitul comercial pe luna august 2022 a fost de circa 3,2 miliarde euro și a atins un ritm record de creștere, +86% față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS.

Exporturile FOB au fost de 7,7 miliarde euro însă importurile CIF s-au cifrat la 10,8 miliarde euro. Deși considerabil, avansul exporturilor (+34,3%) a rămas semnificativ sub cel al importurilor (+46,5%).

Cumulat pe primele opt luni ale anului, minusul din schimburile externe a trecut de 22 miliarde euro, cu 7,4 miliarde euro (+50%) peste valoarea din aceeași perioadă a anului anterior.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a rămas pe traiectoria de scădere începută în 2014 și a ajuns la cota foarte îngrijorătoare de 76,3%, semnificativ sub nivelul de 77,9% atins la criza din 2009.

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe s-a majorat, după primele opt luni ale anului, la 7,9% din PIB-ul estimat (circa 277 miliarde euro).

Acest dezechilibru important amenință să treacă de nivelul (oricum foarte ridicat din perspectivă macroeconomică) înscris în prognoza oficială a CNSP, de 12,1% din rezultatul economic pe 2022.

Aprecierea conjuncturală a monedei naționale (media lunii august 2022 a fost de 4,8953 lei/euro) NU a fost de natură să ajute din această perspectivă, deoarece a ieftinit relativ importurile și a dezavantajat exporturile. Situația se va repeta în septembrie, deoarece cursul mediu anunțat deja a fost de 4,9080 lei/euro, iar sezonalitatea riscă să aducă un nou record lunar al deficitului comercial.

Schimburile cu țările UE au fost de 43,53 miliarde euro la export și 57,76 miliarde euro la import (72,2% din exporturi și 70,2% la importuri).

Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 16,76 miliarde euro și importuri de 24,53 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 14,2 miliarde euro cu statele UE şi de 7,8 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (cam 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat primele 8 luni ale anului la circa -1,5 miliarde euro (atenție, aproape o treime din acesta doar în luna august).

La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul s-a apropiat de 5,6 miliarde euro și a însemnat un sfert din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Din păcate, pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a deteriorat semnificativ după ameliorarea ușoară din luna precedentă (-1.050 milioane euro după 8 luni față de la -795 milioane euro la finele lunii iulie), în timp ce raportul dintre exporturi și importuri a coborât la 83%, comparativ cu 85% anterior.

Revenirea consumului de carburanți și creșterea la un nivel foarte ridicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de aproape 5,4 miliarde euro.

Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste 9 miliarde euro și doar 25% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a adus două treimi din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economicePreturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni

Creșterea anuală a prețurilor în 2022 a fost de 16,37%, după ce inflația lunară a coborât în decembrie la cea mai redusă valoare din ultimele 13 luni (+0,37%), potrivit datelor publicate de INS. Reducerea după vârful atins în luna anterioară a fost detalii

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare detalii

Deficitul contului curent a ajuns la 23 miliarde euro. Acoperirea datoriei pe termen scurt, ameliorată semnificativ

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele zece luni din 2022 un deficit de circa 23 miliarde euro, în creștere cu peste 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică detalii

Deficit comercial record în octombrie 2022. Rezultatul comerțului cu alte țări, -10% din PIB

Exporturile lunare au scăzut sub pragul de 8 miliarde euro iar deficitul comercial a urcat la nivelul record de circa 3,4 miliarde euro în octombrie 2022, potrivit datelor publicate de INS. Ritmul de creștere al exporturilor, față de aceeași lună a detalii

  

Ultimele Comentarii