ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Vânzările cu amănuntul, în pierdere de viteză in luna august 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-10-10 07:11

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna august 2022 față de luna anterioară cu 2,7% pe seria brută dar numai +0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a ameliorat rezultatul brut. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de +3,7% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele opt luni ale anului a rămas sub pragul de 5% (deși valoarea ajustată sezonier a rămas ceva mai ridicată, respectiv 5,9%).

Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 2,5 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+12,1% aferent lunii iulie dar încasat în august, la o inflație de 15,3%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -4%, în pofida majorării nominale de 10% a punctului la începutul anului).

Ar fi de subliniat avansul scăzut al volumului lunar al cifrei de afaceri în termeni ajustați la toate categoriile monitorizate, de doar +1,1% la produse nealimentare față de luna precedentă, +0,6% la produse alimentare, băuturi și tutun și +0,2% în comerțul cu amănuntul al carburanților.

Valorile sunt mai mari dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior dar se observă o tendință de scădere, doar conjunctural temporizată ca rezultat brut. Respectiv +2,2% în august 2022 față de +4,3% pe primele 8 luni (în termeni ajustați) la produse alimentare, +2,8% față de +4,6% la nealimentare și +8,4% față de +8,5% la carburanți.

Inițial, creșterea economică estimată curent de instituțiile internaționale peste valoarea curentă a CNSP de 3,9% s-a făcut pe calea expandării consumului.

Odată cu avansul pe T2, determinat în principal de majorarea stocurilor și cu ajustarea veniturilor în termeni reali, se profilează o încetinire semnificativă a economiei, influențată și de perspectivele destul de slabe ale principalilor parteneri comerciali.

Din păcate, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu patru ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -3,4% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe.

Acestea ajunseseră deja la 18,8 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii iulie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele șapte luni ale anului a avansat cu circa 65%, la aproape 15 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaDeficitul comercial, în scădere cu 18% după primele nouă luni ale anului

Exporturile au fost în septembrie 2023 de 8,13 miliarde euro (-5,3% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile au însumat 10,28 miliarde euro (-11,1%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

Producția industrială, în scădere îngrijorătoare

Producția industrială a consemnat în august 2023 față de luna anterioară o scădere de -7,6% în serie brută și -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a detalii

Prețurile din industrie - scădere anuală cu peste 3%, mai pronunțată la intern

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut în august 2023 cu 0,68% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Ajutată și de efectul de bază favorabil, s-a consemnat o diminuare semnificativă în termeni detalii

Producția industrială în iulie 2023, sub nivelul din urmă cu nouă ani

Producția industrială a consemnat în iulie 2023 o scădere de 2,1% în serie brută însă a crescut cu 0,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Revolut

  Bună seara! Am citit ca puteți discuta cu cei de la revolut pe cale amiabilă pentru deblocarea ... detalii

 • Sesizare

  Bună ziua,alo vodafone problema e la voi,mai folosim și noi reteaua sau plătim degeaba,de ieri ... detalii

 • Credit adaptare locuință

  Buna ziua, am 46 ani, de un an de zile incadrat grad handicap grav cu însoțitor. Am nevoie de ... detalii

 • Sesizare

  Ce se întâmplă, am 4 abonamente la vodafone,nu pot comunica cu membrii familiei,zona Oltenița, ... detalii

 • Card ing young

  Am deschis un cont ing young pentru copil pentru bursa si nu reușesc sa atașez un card acestui ... detalii