ECONOMIE | Stiri economice

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-07 12:43

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro.

Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, cea franceză (-15,6 miliarde euro) dar peste Belgia (-8,4 miliarde euro) și Finlanda (-6,2 miliarde euro).

Fapt îngrijorător, valoarea negativă consemnată în al doilea trimestru al anului curent a fost mai mare cu circa 110% față de primul trimestru și în creștere cu aproape 140% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Foarte important de remarcat, tendința de stabilizare din cele patru trimestre anterioare a dispărut abrupt, într-un context internațional dificil.

Pentru a ne putea raporta la situația din UE, vă prezentăm situația topului deficitelor, cu observația că opt state membre au consemnat excedent de cont curent și unul a fost în echilibru. Uniunea, în ansamblul său, a avut un deficit de 37,4 miliarde euro în T2 2022 (-1% din PIB), după ce reușise în T1 2022 un surplus de 8,8 miliarde euro (+0,2% din PIB).

Cele mai performante țări ca rezultat net al contului curent au fost, în al doilea sfert al anului curent, Germania (+22,9 miliarde euro dar în scădere pronunțată de la +52,3 miliarde euro în trimestrul precedent), Irlanda (+15,8 miliarde euro) și Danemarca (+12,9 miliarde euro, în creștere puternică, de la +6,8 miliarde anterior).

În ce ne privește, consecințele pentru echilibrul macroeconomic sunt deosebit de importante. După -7% din PIB anul trecut (când am trecut cu mult peste pragul recomandat de -4% din PIB stabilit prin tabloul de bord instituit la nivel european) riscăm să depășim chiar și prognoza curentă de -7,9% din PIB a Comisiei Naționale de specialitate, deoarece datele Eurostat pe T1 și T2 arată deja un nivel de -5,8% din PIB estimat pe 2022 încă de la mijlocul anului.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România are a patra cea mai ieftină pâine din UE

România s-a situat în anul 2022 pe locul patru între statele membre UE în ceea ce privește cea mai ieftină pâine comercializată către populație, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prețuri pe kilogram mai mici decât detalii

România - al cincilea deficit comercial din UE, după primele cinci luni ale anului

România a ocupat poziția a cincea din UE în ce privește deficitul comercial pe primele cinci luni din 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+7%) a fost mai mare decât cea a detalii

 



 

Ultimele Comentarii