ECONOMIE | Stiri economice

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-07 12:43

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro.

Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, cea franceză (-15,6 miliarde euro) dar peste Belgia (-8,4 miliarde euro) și Finlanda (-6,2 miliarde euro).

Fapt îngrijorător, valoarea negativă consemnată în al doilea trimestru al anului curent a fost mai mare cu circa 110% față de primul trimestru și în creștere cu aproape 140% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Foarte important de remarcat, tendința de stabilizare din cele patru trimestre anterioare a dispărut abrupt, într-un context internațional dificil.

Pentru a ne putea raporta la situația din UE, vă prezentăm situația topului deficitelor, cu observația că opt state membre au consemnat excedent de cont curent și unul a fost în echilibru. Uniunea, în ansamblul său, a avut un deficit de 37,4 miliarde euro în T2 2022 (-1% din PIB), după ce reușise în T1 2022 un surplus de 8,8 miliarde euro (+0,2% din PIB).

Cele mai performante țări ca rezultat net al contului curent au fost, în al doilea sfert al anului curent, Germania (+22,9 miliarde euro dar în scădere pronunțată de la +52,3 miliarde euro în trimestrul precedent), Irlanda (+15,8 miliarde euro) și Danemarca (+12,9 miliarde euro, în creștere puternică, de la +6,8 miliarde anterior).

În ce ne privește, consecințele pentru echilibrul macroeconomic sunt deosebit de importante. După -7% din PIB anul trecut (când am trecut cu mult peste pragul recomandat de -4% din PIB stabilit prin tabloul de bord instituit la nivel european) riscăm să depășim chiar și prognoza curentă de -7,9% din PIB a Comisiei Naționale de specialitate, deoarece datele Eurostat pe T1 și T2 arată deja un nivel de -5,8% din PIB estimat pe 2022 încă de la mijlocul anului.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în octombrie la 62,8 miliarde de lei (-3,97% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 15,7 miliarde lei mai mare față de detalii

Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

  

Ultimele Comentarii