ECONOMIE | Stiri economice

„Inflația industrială” - trecută de 70% la intern, prețuri triplate la producția și furnizarea de resurse energetice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-05 15:14

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în august 2022 cu 1,85% față de luna anterioară și a urcat la cea mai ridicată valoare din ultimele 12 luni, respectiv 52,99%.

Datele INS arată o creștere lunară de 3,35% pe canalul pieței interne, unde s-a depășit pragul anual de 70%, în contrast cu reducerea de -1,62% pe filieră externă. 

Astfel, ecartul între evoluția anuală a prețurilor de profil la intern (+70,82%) și a celor de pe piața externă (+22%) s-a expandat la aproape 50 de puncte procentuale. Tendința de majorare la extern de la începutul anului curent s-a inversat vizibil, în timp ce valoarea la intern a depășit recordul atins la finele primului trimestru al anului curent.

Explicația se regăsește aproape integral la indicele de creștere a prețurilor în sectorul energetic, situat la valoarea de +4,40% lunar, ceea ce a condus la o expandare de peste două ori și jumătate mai mare în termeni anuali (258,13%). S-au consemnat valori mult mai reduse la bunurile de uz curent (+0,93% lunar și +17,50% anual), bunuri de capital (+0,69%, respectiv +11,08%) și bunurile de folosință îndelungată (+0,41% lunar și +17,92% anual). Bunurile intermediare s-au ieftinit în august (-0,85%, dar +24,60% față de aceeași lună a anului anterior).

Datele arată că, pe fondul puseului creșterii prețurilor la energie, în pofida eforturilor de eficientizare, sectorul industrial achită facturi substanțiale. Costurile de producție s-au majorat semnificativ, cu subansamblele marginal mai accesibile dar peste produsele finite. Ceea ce afectează rezultatele din acest sector, situate sub nivelul din urmă cu cinci ani.

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri excepționale față de aceeași lună a anului trecut la furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+201%, ADICĂ TRIPLARE, după un avans lunar de +10,33%) extracția petrolului brut (+148,64%), extracția cărbunelui (+92,58%) și produse obținute din prelucrarea țițeiului (+72,21%, chiar și după cea mai mare diminuare din august, -14,69%).

Le urmează, cu ritmuri ridicate, fabricarea substanțelor și produselor chimice (+44,82%), hârtia și produsele din hârtie (+33,82%), fabricarea produselor din tutun (+29,98%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (+27,83%), industria alimentară (+29,03%), prelucrarea lemnului (+27,51%), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (+18,57%) și industria metalurgică (+18,07%, după o scădere semnificativă pe august, -4,70%).

La polul opus s-au situat fabricarea produselor farmaceutice (+4,40%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+6,26%), articolele de îmbrăcăminte (+6,34%), de pielărie și marochinărie (+7,83%), fabricarea articolelor textile (+8,44%), repararea și întreținerea echipamentelor (+9,74%) și fabricarea autovehiculelor de transport rutier (+9,86%).

În continuare, evitarea recesiunii va rămâne dependentă de facturile extrem de mari la energie, mai ales că, la intern, prețurile industriale au stabilit valori record.

Transmiterea scumpirilor spre coșul de consum al populației va continua în lunile următoare, pe lanțul de comercializare, cu afectarea puterii de cumpărare.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii