ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficitul bugetar după primele 8 luni din 2022: -2,40% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-28 05:36

Deficitul bugetului general consolidat pe primele opt luni din 2022 a fost de aproape 33 miliarde lei (-2,40% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă din 2021, minusul nominal a fost de 39,4 miliarde lei și a însemnat -3,33% din PIB.

Pe fondul unei inflații crescute peste așteptări, încasările s-au majorat cu circa 53 miliarde lei sau 22% în termeni nominali, până la 294 miliarde lei (de la 20,4% la 21,4% din PIB, adică a determinat integral scăderea deficitului).

Avansul cheltuielilor publice a fost de circa 47 miliarde lei nominal (până la 327 miliarde lei), în creștere marginală raportat la PIB (de la 23,7% la 23,8%).

În luna august, rezultatul execuției bugetare (-0,47% din PIB) a fost de două ori mai slab decât în luna precedentă (-0,23% din PIB) dar păstrează speranțe pentru ajustarea bugetară vizată pe anul în curs (-5,84% din PIB), dacă situația financiară nu se va deteriora după subvențiile pentru compensarea prețului energiei și eventualele majorări de venituri.

La Bugetul de stat, raportul între sumele colectate și cele distribuite a fost de doar 79%, deficitul acestuia urcând la 2,80% din PIB, semnificativ peste cel general. Pentru echilibrare, s-a apelat la excedentele de la bugetele locale, unde raportul dintre venituri și cheltuieli a ajuns la 107% (+5 miliarde lei) și de la instituțiile publice autofinanțate (venituri/cheltuieli 119%, de unde un plus de circa 4,5 miliarde lei).

Din cei aproximativ 53 miliarde lei încasați în plus pe primele opt luni din 2022, peste o cincime s-au înregistrat în contul TVA (+11,2 miliarde lei, la o majorare procentuală de circa 23%) și circa 18% din veniturile nefiscale (care includ încasări din dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR), care au însumat aproape 10 miliarde lei (+52%).

Alte aproape 9 miliarde lei au provenit din creșterea spectaculoasă a încasărilor din alte taxe și impozite fiscale (+178% !) și spre 8 miliarde lei din creșterea contribuțiilor de asigurări (principala componentă a veniturilor, cu aproape 84 miliarde lei). Urmate de impozitul pe profit (+4,6 miliarde lei), impozitul pe venit (+3,3 miliarde lei) și sumele primite de la UE (+2,4 miliarde lei).

Avansul cheltuielilor din primele opt luni ale lui 2022, de 16,7% în raport cu anul precedent, a fost generat în principal de majorarea cu 17,8% a sumelor destinate asistenței sociale (17,7 miliarde lei în plus). S-au majorat cu 7,3 miliarde lei obligațiilor achitate în contul dobânzilor (+61%, ritm care ar trebui să atragă atenția în ce privește majorarea stocului acumulat) și cu 6,2 miliarde lei cheltuielile cu bunuri și servicii (+16,5%).

Ritmul de creștere a fost relativ moderat (+4,5%) în cazul cheltuielilor de personal. Totuși, în termeni nominali, acestea s-au majorat peste creșterea sumelor alocate pentru cofinanțarea proiectelor susținute din fonduri externe nerambursabile (+3,34 miliarde lei față de +2,12 miliarde lei, deși avansul a fost de 11,2%). Cheltuielile de capital au avansat și ele într-un ritm sub media generală (+10%).

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica„Inflația industrială”, în scădere la cel mai redus nivel din ultimele patru luni

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a scăzut în septembrie 2022 cu 1% față de luna anterioară și a coborât la cea mai mică valoare din ultimele patru luni, respectiv 46,68%. Datele detalii

Construcțiile, „în linie” cu prognoza oficială și pe trend crescător

În luna august 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 8% pe seria brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a detalii

Evoluția PIB pe 2020, păstrată la -3,7% în varianta definitivă, dar cu schimbări substanțiale în structură

INS a confirmat valoarea definitivă pentru creșterea PIB în termeni reali pe 2020 la -3,7%, la fel ca în varianta semidefinitivă de anul trecut. Deși valoarea rezultatului economic exprimată în termeni nominali a fost majorată cu aproape detalii

Vânzările cu amănuntul, în pierdere de viteză in luna august 2022

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna august 2022 față de luna anterioară cu 2,7% pe seria brută dar numai +0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

  

Ultimele Comentarii