ECONOMIE | Stiri economice

Datoria publică, 48,8% din PIB pe date operative in iulie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-23 07:45

Datoria publică a României a fost în iulie 2022 de 48,8% din PIB, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a urcat la circa 628 miliarde lei (de la 622 miliarde lei în luna precedentă) iar raportarea s-a făcut la rezultatul economic cumulat pentru cele patru trimestre anterioare, circa 1.288 miliarde lei.

Precizăm că recent (pe 7 septembrie) s-a efectuat înlocuirea în calculul pe date definitive a rezultatului econmic pentru T2 2021 (275,2 miliarde lei) cu cel pentru T2 2022 (335,2 miliarde lei). Astfel, suma la zi a ultimelor patru trimestre luate în calculul PIB s-a majorat de la 1.227,7 miliarde lei până la 1.287,7 miliarde lei.

Astfel, nivelul datoriei publice s-a ajuns la o valoare similară cu cea de la finele anului 2021 iar perspectiva este ca valoarea să fie chiar mai redusă după ce se va trece la raportarea care va ține cont de PIB pe T3 2022. Ceea ce permite, deocamdată, evitarea pragului de 50% de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor.

Desigur, datele din varianta provizorie 1 referitoare la avansul PIB pot suferi ajustări iar deflatorul va fi recalculat succesiv în următoarea variantă provizorie, conform metodologiei aprobate. Totuși este cert este că rămâne un spațiu mai mic de 1,2 puncte procentuale pentru avansul datoriei publice (cam 16 miliarde lei) pentru a ne păstra sub limita de 50% prin raportarea la PIB. 

De reținut, păstrarea datoriei sub pragul menționat s-a făcut în baza unui avans economic care NU va mai putea fi repetat pe parcursul următoarelor trimestre. Mai ales în condițiile crizei actuale, care prefigurează o perioadă de recesiune pentru economiile germană, italiană și franceză, cu care derulăm aproape jumătate din schimburile externe.

Practic, vom asista la o cursă între creșterea tot mai redusă a PIB (atenție la deflatorul luat în calcul, ce apare subevaluat în prezent) și cea a îndatorării sub presiunea obligațiilor sumate de stat (unde subvențiile pentru energie se anunță a fi peste cele 22 miliarde lei amintite mai sus), cu marje strânse de derapaj financiar potențial și posibilitatea trecerii la măsuri de austeritate.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în octombrie la 62,8 miliarde de lei (-3,97% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 15,7 miliarde lei mai mare față de detalii

Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

  

Ultimele Comentarii