ECONOMIE | Stiri economice

Vânzările cu amănuntul in iulie 2022, sub efectul reducerii puterii de cumpărare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-07 17:43

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna iulie 2022 față de luna anterioară cu 6,4 % pe seria brută dar numai +0,2% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a contat mult pentru rezultatul brut. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 2,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de +3,4% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea.

Per total, cifrele confirmă tendința de ajustare a consumului populației, cu reducerea rezultatului brut cumulat pe primele 7 luni ale anului sub pragul de 5% (deși valoarea ajustată sezonier a rămas ceva mai ridicată, respectiv 6,2%).

Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 2,4 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+12,3% aferent lunii iunie dar încasat în iulie, la o inflație de 15%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproape de -4%, în pofida majorării nominale de 10% a punctului la începutul anului).

Ar fi de subliniat avansul ajuns aproape de zero al volumului lunar al cifrei de afaceri în termeni ajustați la toate categoriile monitorizate, de doar +0,5% la produse nealimentare față de luna precedentă, +0,4% la produse alimentare, băuturi și tutun și +0,1% în comerțul cu amănuntul al carburanților.

Valorile sunt mai mari dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior dar se observă o tendință destul de clară de ajustare după creșterile din prima parte a anului curent. Respectiv +3,2% în iulie 2022 față de +4,6% pe primele 7 luni (ambele în termeni ajustați) la produse alimentare, +2,5% față de +4,9% la nealimentare și +5,2% față de +8,5% la carburanți.


Astfel, creșterea economică estimată curent la circa 5,8% (după -3,7% în 2020 și +5,9% anul trecut) s-a făcut pe calea expandării consumului.

Cu perspectiva de încetinire a ritmului prin ajustarea veniturilor în termeni reali, pentru a se apropia de prognoza curentă de rezultat economic pe 2022 (+3,9%), în contextul unei stabilități remarcabile a cursului de schimb.

Din păcate, pe fondul rezultatelor relativ slabe din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu patru ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -3,4% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe.

Acestea ajunseseră deja la 15,4 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii iunie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele șase luni ale anului a avansat cu circa 70%, la peste 12 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii