ECONOMIE | Stiri economice

Vânzările cu amănuntul in iulie 2022, sub efectul reducerii puterii de cumpărare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-07 17:43

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna iulie 2022 față de luna anterioară cu 6,4 % pe seria brută dar numai +0,2% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a contat mult pentru rezultatul brut. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 2,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de +3,4% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea.

Per total, cifrele confirmă tendința de ajustare a consumului populației, cu reducerea rezultatului brut cumulat pe primele 7 luni ale anului sub pragul de 5% (deși valoarea ajustată sezonier a rămas ceva mai ridicată, respectiv 6,2%).

Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 2,4 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+12,3% aferent lunii iunie dar încasat în iulie, la o inflație de 15%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproape de -4%, în pofida majorării nominale de 10% a punctului la începutul anului).

Ar fi de subliniat avansul ajuns aproape de zero al volumului lunar al cifrei de afaceri în termeni ajustați la toate categoriile monitorizate, de doar +0,5% la produse nealimentare față de luna precedentă, +0,4% la produse alimentare, băuturi și tutun și +0,1% în comerțul cu amănuntul al carburanților.

Valorile sunt mai mari dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior dar se observă o tendință destul de clară de ajustare după creșterile din prima parte a anului curent. Respectiv +3,2% în iulie 2022 față de +4,6% pe primele 7 luni (ambele în termeni ajustați) la produse alimentare, +2,5% față de +4,9% la nealimentare și +5,2% față de +8,5% la carburanți.


Astfel, creșterea economică estimată curent la circa 5,8% (după -3,7% în 2020 și +5,9% anul trecut) s-a făcut pe calea expandării consumului.

Cu perspectiva de încetinire a ritmului prin ajustarea veniturilor în termeni reali, pentru a se apropia de prognoza curentă de rezultat economic pe 2022 (+3,9%), în contextul unei stabilități remarcabile a cursului de schimb.

Din păcate, pe fondul rezultatelor relativ slabe din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu patru ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -3,4% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe.

Acestea ajunseseră deja la 15,4 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii iunie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele șase luni ale anului a avansat cu circa 70%, la peste 12 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDatoria publică, redusă la 49% din PIB în iulie dar păstrarea ei sub pragul critic de 50% se anunță dificilă

Datoria publică a României a scăzut la finele lunii iulie 2023 până la 49% din PIB, de la nivelul de 49,7% consemnat la mijlocul anului curent, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 733,9 detalii

Scumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

  

Ultimele Comentarii