ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul bugetar după primele 7 luni din 2022, mai mic cu o treime față de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-08-26 07:04

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns după primele 7 luni ale lui 2022 a fost de 26,7 miliarde lei (-1,91% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

În aceeași perioadă din 2021, minusul nominal a fost de circa 34 miliarde lei și a însemnat -2,87% din PIB, ceea ce înseamnă o îmbunătățire de circa o treime de la un an la altul.

Pe fondul unei inflații crescute peste așteptări, încasările s-au majorat cu 47,3 miliarde lei sau 22,2% în termeni nominali, la 258 miliarde lei (de la 16,6% la 17,5% din PIB). Avansul cheltuielilor publice a fost de circa 40 miliarde lei nominal (până la 285 miliarde lei), avans marginal raportat la PIB (de la 20,7% la 20,8%). Raportarea s-a făcut la cel mai recent rezultat economic prognozat pentru 2022, majorat până la 1.372 miliarde lei.

În luna iulie, rezultatul execuției bugetare (doar -0,23% din PIB) a păstrat traiectoria necesară pentru atingerea obiectivului pentru anul în curs. Ceea ce păstrează speranțe pentru ajustarea bugetară vizată pe anul în curs (-5,84% din PIB), dacă situația financiară nu se va deteriora după beneficiile dificil de cuantificat oferite populației pentru compensarea energiei și eventualele majorări de salarii, cerute insistent în sectorul bugetar.

Totuși, la Bugetul de stat, raportul între sumele colectate și cele distribuite a fost de doar 79%, deficitul acestuia urcând la 2,46% din PIB, semnificativ peste cel general. Pentru echilibrare, s-a apelat la excedentele de la bugetele locale, unde raportul dintre venituri și cheltuieli a ajuns la 110% (+6 miliarde lei) și de la instituțiile publice autofinanțate (venituri/cheltuieli 121%, de unde un plus de circa 4,3 miliarde lei).

Din cele circa 47 miliarde lei încasați în plus pe primele șapte luni din 2022, o cincime s-au înregistrat în contul TVA (+9,4 miliarde lei, la o majorare procentuală de circa 22%) și 19% miliarde lei) din veniturile nefiscale (care includ încasări din dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR), care au însumat aproape 9 miliarde lei (+53%).

Alte aproape 8 miliarde lei au provenit din creșterea spectaculoasă a încasărilor din alte taxe și impozite fiscale (+237% !) și 6,7 miliarde lei din creșterea contribuțiilor de asigurări (principala componentă a veniturilor, cu aproape 80 miliarde lei). Urmate de impozitul pe profit (+4,5 miliarde lei), impozitul pe venit (+2,9 miliarde lei) și sumele primite de la UE (+2,6 miliarde lei).

Avansul cheltuielilor din primele șapte luni ale lui 2022, de 16,3% în raport cu anul precedent, a fost generat în principal de majorarea cu 18,6% a sumelor destinate asistenței sociale (16,3 miliarde lei în plus). Au crescut cu 5,8 miliarde lei obligațiilor achitate în contul dobânzilor (+55%, ritm care ar trebui să atragă atenția și să indice o reținere în majorarea stocului deja acumulat) și cu 5,3 miliarde lei cheltuielile cu bunuri și servicii (+16%).

Ritmul de creștere a fost relativ moderat (+4,7%) în cazul cheltuielilor de personal. Totuși, în termeni nominali, acestea s-au majorat peste creșterea sumelor alocate pentru cofinanțarea proiectelor susținute din fonduri externe nerambursabile (+2,98 miliarde lei față de +2,54 miliarde lei), în timp ce cheltuielile de capital au avansat în cel mai mic ritm (sub o jumătate de miliard de lei, respectiv +3,3%).

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii