ECONOMIE | Stiri economice

Dobânda pe termen lung pentru România a coborât sub cea pentru Ungaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-08-01 07:52

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a coborât la finele lunii iulie 2022 sub cea pentru Ungaria, potrivit cotațiilor zilnice publicate de tradingeconomics.com.

Practic, am reușit, pentru prima dată de la finele primului trimestru al anului curent, să „pierdem” prima poziție între statele membre UE la acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite.

Deși dobânzile la noile credite luate „a la long” au crescut în toate țările central-europene care sunt în afara Zonei Euro și au regim valutar similar cu al nostru, avansul consemnat la noi a fost inversat ceva mai clar în ultima perioadă.

Asta în contextul în care inflația măsurată pe metodologie europeană (pentru a asigura comparabilitatea) s-a situat la 13%, sub cea din Polonia (14,2%), sau Cehia (16,6%) și foarte aproape de cea din Ungaria (12,6%).

De reținut, în reglajul dificil al ratei dobânzii de politică monetară (data fiind conjunctura internațională), România se situează la cea mai redusă valoare (4,75%, adoptată în 7 iulie 2022), semnificativ sub cea din Ungaria (10,75% în 27 iulie 2022, în încercarea de a opri deprecierea sistematică a forintului) și mai puțin decât Cehia (7% din 23 iunie a.c.) sau Polonia (6,5% în 8 iulie).

Ceea ce a limitat avansul indicelui ROBOR și a permis recalibrarea în sus a creșterii PIB.

Important este că am părăsit prima poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat membru al Uniunii și am intrat în plutonul țărilor central-europene.

Limitarea creșterii costurilor de împrumut față de alte state este un semnal pozitiv în ce privește gestiunea economică, din perspectiva apropierii datoriei publice de pragul de 50% din PIB.


Astfel, ecartul costurilor de împrumut s-a inversat în raport cu Ungaria față de media lunii iunie 2022, de la circa +10% la -1,5%, deși s-a majorat față de Polonia, economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească, (de la +20% la +47%) și Cehia (de la +60%, la +98%).

Ar mai fi de reținut că, și în estimarea tradingeconomics pentru următoarele 12 luni, România s-a repoziționat sub Ungaria (8,92% față de 9,27%).

Rămâne, însă necesitatea de a ne îmbunătăți pe mai departe percepția piețelor internaționale și a limita creșterea stocului de împrumuturi pe termen lung ca pondere în PIB, pentru a evita plăți importante în contul dobânzilor mult timp după ce va trece actuala criză.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceInflația anuală a urcat la 15,3%. Avansul prețurilor în august, cel mai mic din ultimele 9 luni

Creșterea anuală a prețurilor a ajuns în august 2022 la 15,32%, față de 14,96% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Deși inflația lunară a fost de numai 0,56%, cea mai mică valoare din ultimele nouă luni, a contat detalii

Vânzările cu amănuntul in iulie 2022, sub efectul reducerii puterii de cumpărare

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna iulie 2022 față de luna anterioară cu 6,4 % pe seria brută dar numai +0,2% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

Deficitul contului curent - în creștere cu 70% după prima jumătate a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în prima jumătate a anului curent un deficit de circa 12,3 miliarde euro, în creștere cu circa 70% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care detalii

Deficitul bugetar după primele 7 luni din 2022, mai mic cu o treime față de anul trecut

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns după primele 7 luni ale lui 2022 a fost de 26,7 miliarde lei (-1,91% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă din 2021, minusul detalii

  

Ultimele Comentarii